Odborníci: Atény eurozónu neopustia

Grécke voľby oznamuje slabšie euro. Podľa agentúry Bloomberg spoločná mena eurozóny v piatok na krátky čas klesla na úroveň jedno euro za 1,1230 dolára. Je to najslabší kurz od septembra 2003.

25.01.2015 07:00
Grécko, voľby Foto: ,
V nedeľu rozhodnú Gréci o ďalšom smerovaní svojej krajiny. Na výsledky s napätím čaká celá Európska únia.
debata (6)

Neistota sprevádza trhy v súvislosti s predpokladaným víťazstvom populisticko-ľavicovej Syrizy (Koalícia radikálnej ľavice) v nedeľňajších gréckych voľbách. Európska únia má ešte v živej pamäti roky 2010 až 2012, keď finančná a dlhová kríza priviedla Atény takmer na pokraj vystúpenia z eurozóny.

Takýto scenár zároveň hrozil dominovým efektom, ktorý mohol zasiahnuť najmä Španielsko, Portugalsko či Taliansko. Grécko za potrebné pôžičky zaplatilo tvrdými úspornými opatrenia, na ktorých sa dohodlo s takzvanou Trojkou, teda Európskou úniou, Medzinárodným menovým fondom a Európskou centrálnou bankou. Syriza v minulosti hovorila aj o vystúpení z eurozóny. Teraz voličom tvrdí, že zmierni reštriktívne opatrenie a chce sa dohodnúť na odpísaní časti dlhu krajiny.

"Neverím, že by Atény vystúpili z eurozóny,“ reaguje na neistotu pred voľbami Miguel Otero-Iglesias, ekonomický expert z Kráľovského inštitútu Elcano v Madride. "Nikto v Grécku to nechce. Ani nikto v Európe. Dokonca ani Nemci. Čo sa týka možnej nestability, tak sme lepšie pripravení ako v roku 2012. Takže veľa bude závisieť od toho, ako sa budú vyvíjať rokovania Syrizy s Trojkou, keď ľavica vyhrá. Predpokladám, že by to mohlo viesť k novej dohode. Bude veľmi podobná tej súčasnej, ale predsa len s viditeľnými ústupkami Trojky,“ povedal pre Pravdu Otero-Iglesias.

"Pravdepodobnosť, že dôjde k takzvanému Grexitu, teda, že Grécko skončí v eurozóne, je malá,“ myslí si aj Fabian Zuleeg, hlavný ekonomický odborník Centra pre európsku politiku v Bruseli. "S možným víťazstvom Syrizy očakávam turbulencie na trhoch, aj v súvislosti s tým, kto nakoniec bude vládnuť v Grécku,“ povedal pre Pravdu Zuleeg.

Odborník sa zároveň prikláňa k niektorým heslám Syrizy, najmä o odpisovaní dlhu, ktorý je podľa denníka Guardian vo výške 317 miliárd. " Problém príliš vysokého verejného dlhu mal byť na stole dávno pred súčasnou politickou krízou. Mohli sme dôjsť k zmierneniu podmienok platenia a istým odpisom dlhu. Vyhli by sme sa hroziacemu konfliktu, ktorý bude pre všetkých príliš drahý z finančného aj politického hľadiska,“ vyhlásil Zuleeg.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba