Porošenko sa náhli zo Saudskej Arábie, zvolal mimoriadnu schôdzu velenia armády

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zvolal mimoriadne zasadnutie armádneho velenia v reakcii na raketové ostreľovanie prístavu Mariupoľ, pri ktorom zahynulo najmenej 30 ľudí. Ďalších takmer sto osôb utrpelo zranenia.

24.01.2015 20:02
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko reaguje na ostreľovanie Mariupoľu zvolaním mimoriadneho zasadnutia armádneho velenia.
debata (461)

Porošenko sa predčasne vracia zo Saudskej Arábie, kde sa zúčastnil na smútočnej ceremónii po úmrtí tamojšieho kráľa Abdulláha. Prezident chce osobne koordinovať reakciu na útok.

Boje v Mariupole si vyžiadali civilné obete,...
Zhrození miestni obyvatelia stoja pri jednej z...
+9Ľudia sa snažili aspoň provizórne zakryť telo...

Proruskí povstalci v sobotu oznámili, že odštartovali ofenzívu pri meste Mariupoľ, ktoré je v rukách vlády. Separatisti najprv zodpovednosť za tieto útoky odmietali, no teraz priznali, že v oblasti prebieha operácia. Povstalci už v piatok oznámili, že budú pokračovať v operáciách s cieľom získať viac územia na východe Ukrajiny a s vládou už nebudú rokovať o ďalšom prímerí. Povstalci tiež údajne v nasledujúcich dňoch plánujú obkľúčiť mesto Debaltseve pri Donecku. (Viac v článku Povstalci priznali ofenzívu v Mariupole. Rakety zasiahli domy, obchody aj škôlku)

Mestská rada v Mariupole uviedla, že povstalci ostreľujú mesto strelami dlhého doletu typu Grad. Rakety zasiahli trhovisko, škôlku, obchody a obytný dom, ktorý sa následne vznietil. Zásah dostalo aj ukrajinské vojenské stanovište na ceste z mesta a o život prišiel jeden vojak. Tajomník národnej rady pre obranu Oleksandr Turčynov vyhlásil, že „ide o ďalší krvavý zločin proti ľudskosti spáchaný ruskou armádou a skupinami teroristov, ktorí sú pod jej kontrolou“.

Mariupoľ, ktorý má asi 500-tisíc obyvateľov, leží pri Azovskom more medzi Ruskom a Krymom. Povstalecké pozície sa nachádzajú asi desať kilometrov východne od prístavu. Obsadenie mesta by otvorilo cestu medzi Ruskom a anektovaných Krymom.

461 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #Mariupol