Porošenko: Obávam sa, že separatisti odstúpili od dohôd z Minska

K pokojnému riešeniu krízy na východe Ukrajiny nevedie iná cesta než cez mierové dohody z Minska. Na mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady v Kyjeve to vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

25.01.2015 14:55
Ukrajina, Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce konflikt na Ukrajine riešiť prostredníctvom mierových dohôd z Minska.
debata (407)

Ukrajina na nedeľu vyhlásila smútok za 30 obeťami, ktoré si vyžiadalo sobotňajšie ostreľovanie prístavného mesta Meriupoľ, za ktoré sú podľa Porošenka zodpovední povstalci. Americký prezident Barack Obama v nedeľu obvinil Moskvu, že k súčasnému vyhroteniu situácie na Ukrajine prispela podporou separatistov.

„Začať politický proces vedúci k upokojeniu situácie zostáva našou prioritou. Nevidíme inú alternatívu ako dohodu z Minska,“ povedal Porošenko. Zároveň však v súvislosti s novými bojmi vyslovil obavu, že proruskí separatisti od minských zmlúv jednostranne odstúpili.

Obama je znepokojený, že Rusko porušilo prímerie

Porošenko tiež vyhlásil, že ministri zahraničných vecí Európskej únie budú v pondelok rokovať o kríze a o možnostiach toho, ak ozvýšiť tlak voči Rusku. Vyvinť na Rusko ďalší tlak prisľúbil aj Obama. Spojené štáty podľa neho zvážia všetky cesty s výnimkou vojenskej, ako Moskve zabrniť miešať sa do ukrajinskej krízy.

„Sme hlboko znepokojení tým, ako Rusko porušilo prímerie,“ povedal Obama počas návštevy Indie. Zároveň dodal, že by nepomohlo „zapojiť sa do vojenského konfliktu s Ruskom“.

Ukrajinská bezpečnostná rada sa v nedeľu zišla v reakcii na sobotňajšie ostreľovanie v Mariupole. Kyjev tvrdí, že paľbu na obytnú štvrt viedli proruskí separatisti. Tí však obvinenia odmietajú a zodpovednosť za 30 mŕtvych civilistov a takmer sto zranených pripísali ukrajinským vojenským silám.

407 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Barack Obama #Ukrajina #Petro Porošenko