Ďalšie krviprelievanie v Nigérii. Boko Haram zaútočilo na dve veľké mestá

Radikáli z islamského hnutia Boko Haram zaútočili na dve mestá na severe Nigérie. Oznámila to armáda, ktorá sa snaží miliónové mesto Maiduguri a blízke Monguno brániť s nasadením pozemných jednotiek i letectva. Podľa jedného z vojakov pri útokoch zahynuli už desiatky islamistov.

25.01.2015 15:24
Boko Haram Foto:
Islamisti z Boko Haram postupujú v Nigérii smerom na metropolu, v nedeľu zaútočili na ďalšie dve mestá. Obrániť sa ich snaží armáda.
debata (6)

V Maiduguri platí zákaz vychádzania, podľa svedkov sa z miesta ozýva aj delostrelecká paľba. Podľa miestnych obyvateľov je maiduguri úplne ochromené. Zablokované sú všetky príjazdové komunikácie, nefungujú obchody. Nad mestom krúžia vojenské vrtuľníky.

„Môžete odísť zo svojho domu, ale iba peši. Vôbec prvýkrát bolo zakázané pohybovať sa vonku hoci aj na bicykli. Armáda má podozrenie, že niektorí členovia Boko Haram už do mesta prenikli a preto posilňujú bezpečnosť,“ popísal dianie v meste Mohammed Bolori pre televíznu stanicu France24.

Útok vyvolal medzi obyvateľmi mesta paniku. Ranné omše boli skrátené a ľudia sa ponáhľali z kostolov domov. „Teraz som doma. Všetko zálezí od našej armády. Ak povolí dopravu, ihneď utečiem preč, ak nie, zostanem tu,“ popísal Tarhodjidongar Boukar, ktorý v Maiduguri žije. „Je to tak frustrujúce byť doma. Počujeme rôzne zvuky a bojíme sa. Snažíme sa zistiť nejaké informácie z rádia, voláme rôznym ľuďom a sledujeme internet,“ doplnila ho ďalšia obyvateľka mesta Fatima Zannahová.

Islamisti rýchlo postupujú smerom na metropolu

Nigérijský denník Premium Times uviedol, že radikáli začali ofenzívu proti strategickému mestu Maiduguri už v sobotu večer. Útok vraj viedli stovky ozbrojencov. Informácie o prípadných obetiach či zranených na strane armády či medzi civilistami nie sú zatiaľ k dispozícii.

To, že ozbrojenci rýchlo postupujú smerom na metropolu severonigérijského štátu Borno, naznačovali už informácie zo začiatku tohto týždňa. V piatok islamisti pozabíjali najmenej 15 ľudí v obci Kambari, ktorá je vzdialená len päť kilometrov od Maiduguri.

Milície Boko Haram ovládajú rozsiahle oblasti na severovýchode Nigérie. Mestečká a dediny v okolí Maiduguri dobývajú už niekoľko mesiacov. Začiatkom januára obsadili mesto Baga, kde sa nachádzala aj medzinárodná vojenská základňa. Podľa nigérijských úradov zahynulo okolo 150 ľudí, organizácia Amnesty International však hovorí až o 2-tisíc mŕtvych. Do zajatia sa dostalo niekoľko stoviek žien a detí, zničených je takmer 4-tisíc budov a obchodov.

Hnutie sunnitských radikálov Boko Haram bojuje od roku 2009 proti nigérijskej centrálnej vláde a žiada zriadenie chalifátu, ktorý bude spravovaný podľa zásad islamského práva šariá. Vlani spáchala táto organizácia asi sto teroristických útokov, pri ktorých zahynulo 3-tisíc ľudí. Pri násilnostiach pripisovaných Boko Haram sa päť rokov prišlo o život už okolo 13-tisíc ľudí a podľa štatistík OSN kvôli nim muselo opustiť svoje domovy asi 1,5 milióna osôb.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #islamisti