Na Ukrajine podľa Putina bojujú légie NATO, Obama viní Rusko

Za posledných 24 hodín v bojoch s proruskými povstalcami na východe Ukrajiny padlo sedem vojakov a ďalších 24 utrpelo zranenia. Oznámil to v Kyjeve hovorca armády Vladyslav Selezňov s tým, že k najväčším stretom dochádza pri meste Dabalceve.

26.01.2015 10:52 , aktualizované: 17:06
Ukrajina, separatista Foto: ,
Proruský rebel s nájdenou ukrajinskou vlajkou na východe Ukrajiny.
debata (940)

Operácie pri tomto meste ohlásili aj povstalci. Na Ukrajine prebiehajú najtvrdšie boje od septembra minulého roka, kedy sa obe strany zaviazali k prímeriu. Moskva v pondelok zo zodpovednosti za nové násilie obvinila Kyjev a vyzvala Západ, aby ukrajinskú vládu nepodporovala plánovaným sprísnením sankcií. Ohlásila tiež, že povstalci sa rozhodli zlikvidovať palebné pozície armády.

„Sme svedkami pokusu o zmarenie mierového procesu a toho, ako sa znovu a znovu kyjevské vedenie snaží vyriešiť problém za použitia sily,“ vyhlásil na tlačovej konferencii ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. „Očakávame, že naši západní partneri neurobia nič, čo by podporovalo dojem Kyjeva, že všetky ich akcie dostanú automaticky podporu Západu.“

Obama: Vinné je Rusko, jeho zbrane a vojaci

Západné štáty obviňujú Rusko z podpory separatistov. Americký prezident Barack Obama po sobotňajším ostreľovaním prístavného mesta Mariupoľ, pri ktorom zahynulo 30 civilistov a dalších takmer sto ľudí utrpelo zranenia, vyhlásil, že za vyhrotenú situáciu na Ukrajine môže Rusko, jeho zbrane a jeho vojaci. Moskva odmieta, že by povstalcom dodávala zbrane a že by v Donbase pôsobili jej vojaci.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa ohradil proti možnému sprísneniu sankcií, ktoré teraz Moskve hrozí. Dodal, že ďalší pokus zvýšiť ekonomický nátlak na Rusko, bude „úplne zničujúci, neospravedlniteľný a absolútne krátkozraký“.

Dobrovoľníci priviezli humanitárnu pomoc pre... Foto: SITA/AP, Sergey Vaganov
Ukrajina, boje, Mariupoľ Dobrovoľníci priviezli humanitárnu pomoc pre obyvateľov Mariupoľu, ktorí sa v sobotu stali terčom ostreľovania povstalcov.

Lavrov v pondelok opätovne vyzval Západ, aby nevyvolával protiruskú hystériu a vyhlásil, že je trúfalé čakať, že sa separatisti bez odpovede nechajú ostreľovať ukrajinskými vojakmi. Tiež povedal, že rebeli spustili akciu s cieľom „zlikvidovať pozície, z ktorých ukrajinské ozbrojené sily ťažkými zbraňami ostreľujú rezidenčné štvrte“.

Putin: Cieľom cudzineckej légie je zastaviť Rusko

Na východe Ukrajiny bojujú po boku vládnych vojakov aj cudzinecké légie v záujme Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Spomínané légie majú podľa neho jediný cieľ – zastaviť Rusko.

„Kto bojuje? Sú tam oficiálne divízie ozbrojených síl, ale vo väčšom počte potom takzvané dobrovoľnícke nacionalistické zástavy. To však nie je armáda, je to cudzinecká légia. V tomto prípade je to cudzinecká légia NATO,“ vyhlásil Putin v Petrohrade v diskusii so študentmi. „Cieľom je geopoliticky ovládnuť Rusko.“

Cieľom tejto „légie“ nie je ochrana ukrajinských národných záujmov, povedal Putin. „Majú úplne iné zámery, ktoré sú spojené s dosiahnutím geopolitického cieľa zadržiavania Ruska. A to absolútne nezodpovedá národným záujmom ukrajinského ľudu,“ povedal šéf Kremľa.

Putin v besede so študentmi otvorene vyzval mladých Ukrajincov k dezercii. Doba dočasného pobytu ukrajinských občanov na ruskom území sa podľa prezidenta môže predĺžiť. „Mimochodom mnohí ľudia sa tak snažia vyhnúť mobilizácii, mieri k nám, aby tu nejakú dobu prečkali. A robia dobre, pretože ich tam proste posielajú (na front) ako potravu pre kanóny, do dažďa guliek,“ vyhlásil Putin.

Ukrajinský parlament schválil štyri mobilizačné vlny, dekrét o poslednej z nich podpísal prezident Petro Porošenko v polovici januára. Oznámil pritom, že ďalšie dve mobilizačné vlny možno očakávať v apríli a v júni. Celkom môže byť tento rok podľa prezidenta na Ukrajine do zbrane povolaných v prípade potreby až 104 000 ľudí.

Moskva pošle na Ukrajinu ďalší konvoj

O novom útoku pri meste Horlivka už v priebehu dňa informoval samozvaný vodca doneckých povstalcov Alexander Zacharčenko. Ten vyhlásil, že povstalecká operácia v okolitých dedinách má za cieľ ochrániť civilistov pred ostreľovaním.

Moskva medzitým informovala, že do Donbasu vyšle v poradí dvanásty konvoj s materiálnou pomocou. Kamióny v utorok vyrazia z Moskovskej oblasti do Rostovskej oblasti, kde sa podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie pripoja ku kolóne ďalších nákladných áut s pomocou, ktorá sa v regióne medzitým formuje. Zatiaľ nie je známe, kedy konvoj do Donbasu dorazí.

Zásielky, ktoré kolóny ruských nákladných áut opakovane vozia na východnú Ukrajinu, Moskva označuje za humanitárnu pomoc. Kyjev však Rusko obviňuje, že takýmto spôsobom zásobuje povstalcov aj vojenským materiálom. Moskva však opakovanej popiera, že by východoukrajinských povstalcov podporovala vojensky.

V piatok sa na Rusko so žiadosťou o poskytnutie podrobného zoznamu pomoci, ktorú na Ukrajinu dodalo, obrátil Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN. Ten chce tiež vedieť, akým spôsobom sa náklad na mieste rozdeľoval.

Ukrajina vyhlásila na východe mimoriadny stav

Ukrajinská vláda na východe krajiny vyhlásil kvôli novým bojom mimoriadny stav, v ostatných oblastiach platí vysoký stupeň pohotovosti. Oznámil to premiér Arsenij Jaceňuk. Šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman zároveň uviedol, že poslanci na svojom utorňajšom azsadnutí nebudú kvôli zhoršenej situácii v Donbase rokovať ani o možnosti vyhlásiť stanné právo, naísala agentúra Interfax-Ukrajna.

„Vláda sa rozhodla zaviesť v Doneckej a Luhanskej oblasti mimoriadny stav a stav vysokej pohotovosti v ostatných oblastiach,“ povedal Jaceňuk. Toto opatrenie znamená, že úrady a bezpečnostné zložky sú plošne pripravené na možné ohrozenie bezpečnosti.

Jaceňuk tiež oznámil vytvorenie rady pre mimoriadne udalosti, pričom na čele bude stáť samotný premiér. Nové opatrenia odôvodnil snahou zaistiť bezpečnosť občanov a uľahčiť spoluprácu úradov.

940 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti