Komorowski: Prestaňme politizovať Osvienčim

Poľský prezident Bronislaw Komorowski považuje za "úplne zbytočné" politické spory okolo 70. výročie oslobodenia nacistického tábora Osvienčim, teda či mal byť oficiálne pozvaný ruský prezident Vladimir Putin, alebo či tábor oslobodili Ukrajinci, či Rusi.

26.01.2015 11:02
Bronislaw Komorowski, Poľsko Foto: ,
Poľský prezident Bronislaw Komorowski.
debata (71)

"Oslobodenie Osvienčimu bolo súčasťou veľkej operácie 1. ukrajinského frontu (Červenej armády) pod velením maršala Koneva … Nie je našou úlohou posudzovať, aký národ mal väčšie zásluhy. Našou úlohou je spomínať s vďačnosťou na všetkých, teda aj na Rusov a Ukrajincov, ktorí ukončili nemeckú okupáciu so všetkou jej hrôzou. Musíme pamätať, že zato to bojovali vojaci rôznych národností. A nemožno zabudnúť na úlohu Rusov, "povedal Komorowski v rozhovore, ktorý zverejnil denník Gazeta Wyborcza.

„Našou povinnosťou je tiež spomínať na sovietskych zajatcov, väzňov Osvienčimu. Tie drôty boli určené aj pre poľskú inteligenciu, pre Židov, pre sovietskych zajatcov a pre mnoho ďalších národov,“ dodal.

Pokiaľ ide o nepozvanie prezidenta Putina, Komorowski poznamenal, že Medzinárodná Osvienčimská rada dostala od štátu ďalekosiahle právomoci, a preto sa mohol poľský štát stiahnuť z riadenia záležitostí okolo osvienčimského tábora a múzeá. Rada sa rozhodla nikoho na oslavy nepozvať, len upozorniť, „a táto zásada sa mala týkať všetkých bez výnimky“, zdôraznil Komorowski.

Pripomenul, že utorňajšej slávnosti v Osvienčime sa zúčastnia dva kráľovské páry, štyria nástupcovia na trón, 12 prezidentov a šesť premiérov: tým všetkým vraj stačilo upozornenie. Rusko bude v Osvienčime miesto Putina zastupovať šéf prezidentskej kancelárie Sergej Ivanov. K poľským sporom, či ťaženie Červenej armády krajín v roku 1945 bolo „oslobodením“, alebo „druhú okupáciou“, Komorowski poznamenal, že pre drvivú väčšinu Poliakov neznamenal koniec nemeckej okupácie úplnú slobodu národa, ale pre väzňov Osvienčimu to nepochybne bolo oslobodenie a koniec pekla, a na toto hľadisko je nutné brať ohľad.

Za dobrú príležitosť k týmto úvahám pokladá poľský prezident skôr májové výročie konca druhej svetovej vojny, ktoré v sovietskom podaní, prevzatom neskôr Ruskom, predstavovalo výlučne triumf. „Našou úlohou je teda pripomenúť, že nie všetkým národom Európy tento triumf priniesol slobodu a úspech,“ povedal Komorowski s tým, že dobrým miestom pre takúto reflexiu by mohlo byť Westerplatte – polostrov pri Gdansku, kde 1. septembra 1939 začala nemecká invázia do Poľska a tým aj druhá svetová vojna.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #Vladimir Putin #Bronislaw Komorowski