Talianska prokuratúra žiada pre kapitána Concordie 26 rokov

Talianska prokurátorka požiadala v pondelok súd, aby kapitána stroskotanej talianskej lode Costa Concordia poslal do väzenia na 26 rokov.

26.01.2015 16:01
Francesco Schettino Foto: ,
Kapitán stroskotanej Costa Concordia Francesco Schettino pred súdom.
debata (1)

Dôvodom je rola, ktorú Francesco Schettino zohral pri tragédii z roku 2012, pri ktorej zahynulo 32 ľudí. Schettino velil lodi, keď sa dostala príliš blízko k ostrovu Giglio a narazila na skaly. Prokurátorka Maria Navarrová počas záverečných rečí pred súdom v Grossete uviedla, že kapitán si má odpykať 14 rokov za zabitie a zranenie cestujúcich, deväť za zničenie lode, tri za jej opustenie a ďalšie tri mesiace za krivú výpoveď.

Costa Concordia stroskotala 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Nehoda si vyžiadala 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Spoločnosť Costa Crociere prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur. Vrak lode dlhý takmer 300 metrov a vážiaci 114 500 ton koncom júla po 250-kilometrovej plavbe dopravili do prístavu v Janove, kde sa pracuje na jeho zošrotovaní.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Costa Concordia #francesco schettino