Kurdi to s pomocou koalície dokázali. Vytlačili islamistov z Kobani

Kurdské jednotky vytlačil radikálov z Islamského štátu zo sýrskeho pohraničného mesta Kobani, ktoré bránili už od minulého roka. V rukách Kurdov je podľa sýrskej exilovej organizácie ochrancov ľudských práv najmenej 90 percent mesta, ktoré vlani padlo do rúk islamistov.

26.01.2015 16:15
Kobani, Kurdi Foto: ,
Kurdskí bojovníci prechádzajú po znovudobytom meste Kobani. Po dlhých mesiacoch ťažké boja je z Kobani hŕba trosiek.
debata (3)

Iracká armáda oznámila vlastný vojenský úspech v Iraku. Podľa jej slov porazila islamistov v provincii Dijála, ktorá leží severne od Bagdadu.

Kurdské milície vytlačili Islamský štát z Kobani a majú pod kontrolou takmer celé mesto, oznámili sýrski exulanti, ktorí situáciu monitorujú z Londýna. Podľa ich zdrojov sa islamskí bojovníci stiahli do okolia Kobani.

Toto kurdské mesto leží na hranici s Tureckom a pre Kurdov má jeho udržanie mimoriadny význam. Islamský štát začal vlani zaberať sever Sýrie a tiež Iraku, ale ľudia z Kobani sa nenechali zlomiť. Tamojší Kurdi sa chopili zbraní a začali proti islamistom bojovať. Na pomoc im v septembri prišla medzinárodná koalícia, ktorá poslala proti Islamského štátu svoje lietadlá. Nálety koordinujú USA a zúčastňuje sa ich aj niekoľko ich arabských spojencov. Pomoc sýrskym súkmeňovcom poskytli aj irackí Kurdi. Vyslali do Sýrie niekoľko stoviek vlastných pešmergov, kurdských milicionárov, ktorí doviezli ťažké zbrane, ktoré obrancovia Kobani nemali.

Kvôli bojom o Kobani utieklo do Turecka vyše 200-tisíc ľudí. Turecko cez víkend otvorilo na svojej hranici nový tábor pre 35-tisíc utečencov. V Turecku je vyše 20 utečeneckých táborov, v nich žije vyše 265-tisíc Sýrčanov. Okrem týchto zariadení je v Turecku ďalších 1,7 milióna utečencov zo Sýrie.

Islamistov spomalili koaličné nálety

Islamisti chceli na časti Sýrie a Iraku zriadiť chalifát, ale koaličné nálety ich postup spomalili. Koalícia, ktorej operácie koordinujú Spojené štáty, v pondelok oznámila, že od nedele zaútočila na 13 cieľov v Iraku a na 21 cieľov v Sýrii.

Provincia Dijála, ktorá leží na hranici s Irakom, je podľa pondelňajšej správy vojska pevne v rukách armády. „Kontrolujeme všetky mestá, okresy i kantóny tejto oblasti,“ oznámil generál Abdal Amír Zajdí.

Úspech v Dijále už v nedeľu avizoval veliteľ šiítskych brigád, ktoré pomáhajú vojsku proti Islamskému štátu. Hádí Amrí povedal, že teraz sa jeho jednotky zamerajú na Tikrít a Kirkúk. Vojaci a dobrovoľníci sa snažia odpratať z miest a dedín výbušniny, ktoré Islamský štát za sebou necháva. Amrí vraj nariadil svojim ľuďom, aby nechali na pokoji domy a majetok spoluobčanov.

„Ajatolláh Alí Sistání nás požiadal, aby sme chránili domy ľudí a ich majetok, pretože je to naša morálna a náboženská povinnosť,“ povedal Amrí. Ajatolláh Sistáni je najvplyvnejší šiítsky duchovný v Iraku a presadil sa okrem iného o to, že sa irackí šiíti pripojili k boju proti sunnitskému Islamskému štátu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kurdi #Islamský štát #Kobani