Putin rokoval telefonicky s Merkelovou a Hollandom. Žiada politický dialóg

Ruský prezident Vladimir Putin rokoval večer telefonicky o ukrajinskej kríze s Angelou Merkelovou a Francoisom Hollandom. Podľa informácií Kremľa Putin obvinil ukrajinské vedenie z pokusov o silové riešenie a vyhlásil, že politický dialóg vedúci k urovnaniu krízy je "extrémne dôležitý".

26.01.2015 22:25
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (156)

Príčinou všetkých súčasných problémov na juhovýchode Ukrajiny je podľa Putina „kurz Kyjeva na silové ovládnutie Donbasu“. Putin v rozhovore pripomenul, že už 15. januára poslal ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi písomný návrh na okamžité stiahnutie ťažkej výzbroje z línie donbaskej fronty. Takýto krok by podľa Moskvy znemožnil ostreľovanie obytných štvrtí východoukrajinských miest a zabránil by obetiam medzi civilistami.

„Formálna odpoveď“ na list prišla do Moskvy až tento pondelok, citovala Putina tlačová služba Kremľa, neuviedla však žiadne podrobnosti z obsahu ukrajinskej odpovede.

Ukrajinská strana na Putinov list už skôr reagovala poukázaním na septembrové minské dohody, ktoré návrh na stiahnutie ťažkej výzbroje do vzdialenosti 15 kilometrov od fronty obsahovali. Moskva podľa Kyjeva nemusí navrhovať nový scenár stiahnutia, stačí, keď sa postará o plnenie minských dohôd, odkázala do Ruska ukrajinská diplomacia.

Putin tvrdí, že chce nadviazať politický dialóg

Putin v telefonickom rozhovore s Merkelovou a Hollandom poukázal na „extrémnu dôležitosť“ nadviazania politického dialógu medzi kyjevskými úradmi a „predstaviteľmi Donecka a Luhanska“. Jedine tak možno podľa Putina nájsť riešenie ukrajinskej krízy a zastaviť krviprelievanie.

Separatisti, ktorých podľa Kyjeva i Západu Rusko intenzívne podporuje a vyzbrojuje, vidí riešenie konfrontácie inde. Ich vodca Alexander Zacharčenko vyhlásil, že hlavným cieľom vzbúrencov je teraz „spojenie armád doneckej a luhanskej ľudovej republiky“. Preto sa povstalci usilujú o obsadenie mesta Debalceve, ktoré leží na strategickom cestnom a železničnom koridore medzi Doneckom a Luhanskom.

Až sa operácia „vyrovnania frontovej línie“ skončí, budú pluky oboch ľudových republík bojovať proti ukrajinskej armáde spoločne, povedal Zacharčenko.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande