Grécko má novú vládu, financie bude riadiť profesor ekonómie

Grécky premiér Alexis Tsipras vymenoval novú vládu. Financie bude riadiť ekonóm Janis Varufakis, obranu získal koaličný partner Panos Kammenos, vicepremiérom sa stáva Tsiprasov stranícky spolupracovník Jannis Dragasakis.

27.01.2015 10:37 , aktualizované: 15:37
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras (na snímke) predstaví svojich ministrov už v utorok. Ich počet znížil na desať.
debata (4)

Premiér a vodca ľavicovej strany Syriza sa na sformovaní kabinetu dohodol s pravicovou stranou Nezávislí Gréci (ANEL).

Zloženie kabinetu oznámil Tsiprasov dlhoročný poradca Nikos Pappas, ktorý bol menovaný takzvaným štátnym ministrom, čo je funkcia porovnateľná so šéfom kabinetu, uviedla agentúra Reuters.

Grécky profesor ekonómie Janis Varufakis potvrdil už v utorok dopoludnia, že bude budúcim ministrom financií. „Ako budúci minister financií vás môžem uistiť, že v rámci Euroskupiny nepodporíme riešenie, ktoré je dobré pre gréckeho daňového poplatníka, ale zlé pre írskeho, slovenského, nemeckého, francúzskeho či talianskeho daňového poplatníka,“ povedal Varufakis v rozhovore s írskou rozhlasovou stanicou Newstalk. Euroskupina združuje ministrov financií krajín platiacich eurom, teda aj Grécko.

Ekonóm, ktorý sa preslávil okrem iného svojim blogom, tiež sľúbil, že v jeho písaní neprestane. „Moje príspevky na blogu prirodzene nebudú také časté a budú kratšie. Ale dúfam, že to vynahradím šťavnatejšími názormi, pripomienkami a postrehmi,“ uviedol nový minister.

Päťdesiattriročný Varufakis, ktorý je veľkým kritikom únijného prístupu ku kríze v eurozóne, sa tak stane hlavným vyjednávačom s medzinárodnými veriteľmi Grécka. Syriza sa stavia proti úsporným opatreniam súvisiacim s medzinárodnou finančnou pomocou. Plánuje požadovať zmenu podmienok záchranného programu a odpis veľkej časti gréckeho dlhu. Ten dosahuje skoro 320 miliárd eur. Tieto požiadavky by mohli dostať Grécko do sporov s ostatnými členmi eurozóny a ohroziť členstvo Grécka v menovej únii.

Varufakis študoval v Británii a prednášal v Austrálii, Grécku a Spojených štátoch, má grécke a austrálske občianstvo. V jednom z rozhovorov ešte pred voľbami sľúbil, že ukončí to, čo v súvislostí s výškou gréckeho dlhu nazval „gréckou humanitárnou krízou“. Takisto prisľúbil zničiť gréckych oligarchov, ktorí „zúrivo vysávajú energiu a ekonomickú silu zo všetkých ostatných“.

V novom gréckom kabinete má mať prakticky všetky kreslá Syriza. Vodca Nezávislých Grékov Panos Kammenos získal rezort obrany a jeho strana bude mať ešte niekoľko štátnych tajomníkov, vrátane toho pre vzťahy s pravoslávnou cirkvou.

Ministrom zahraničia bol menovaný univerzitný profesor Nikos Kotzias, ministrom vnútra Nikos Vutsis a ministrom zdravotníctva nevidiaci poslanec Panajotis Kurumblis.

S novým ministrom financií by mal v piatok rokovať šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, ktorý príde do Atén. Stretne sa aj s premiérom Tsiprasom. Hlavným dôvodom stretnutia s novým predsedom vlády je snaha „vzájomne sa spoznať“, oznámil agentúre AFP Dijsselbloemov hovorca.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Grécko #Syriza #Jannis Varufakis