Fidel Castro sa ozval. Spojeným štátom veľmi neverí, ale riešenie konfliktov víta

Bývalý kubánsky vodca Fidel Castro sa v pondelok prvýkrát vyjadril k normalizácii vzťahov medzi Kubou a Spojenými štátmi. V liste uviedol, že Washingtonu síce nedôveruje, neodmieta však mierové riešenia konfliktov.

27.01.2015 11:15
Fidel Castro Foto: ,
Bývalý kubánsky vodca Fidel Castro na archívnom zábere z júla 2014 počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
debata (56)

Castro podľa svojho vyjadrenia v liste, ktorý citovala štátna televízia, víta mierové rešenia problémov medzi Spojenými štátmi a národmi Latinskej Ameriky, ktoré so sebou neprináša použitie sily. „Vždy budeme podporovať spoluprácu a priateľstvo so všetkými národmi sveta, vrátane politických protivníkov,“ do­dal.

Americký prezident Barack Obama v decembri minulého roka oznámil začiatok novej kapitoly v americko-kubánskych vzťahoch, ktoré boli poznačené nepriateľstvom od nástupu kubánskych komunistov k moci v roku 1959. Odôvodnil to tým, že doterajšia konfrontačná politika nepriniesla z amerického pohľadu želané výsledky, navyše je podľa neho prekonaná.

Obama tiež oznámil, že USA znotu otvoria na Kube veľvyslanectvo. Kubánsky vodca Raul Castro po historickom decembrovom telefonáte s Obamom vyhlásil, že Kuba je pripravená s USA o normalizácii vzťahov rokovať.

Fidel Castro odovzdal moc svojmu mladšiemu bratovi Raulovi v roku 2006 a to údajne zo zdravotných dôvodov. Na verejnosti sa neobjavil už vyše roka.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Kuba #Fidel Castro