EÚ zváži nové sankcie proti Rusku. Treba to riešiť bez ilúzií, vyhlásil Tusk

Ministri zahraničných vecí štátov Európskej únie sa budú vo štvrtok zaoberať tým, či kvôli zhoršujúcej sa situácii na východe Ukrajiny nepritvrdia protiruské sankcie.

27.01.2015 11:46
Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk si myslí, že je čas v prípade konfliktu na východe Ukrajiny pristúpiť k politike na základne faktov a bez ilúzií.
debata (131)

Lídri krajín dvadsaťosmičky vyzvali ministrov, aby zhodnotili situáciu a prebrali možnosť reštriktívnych opatrení, ktoré by mali zaistiť rýchle a úplné presadenie minuloročných dohôd z Minska.

Šéfovia vlád a štátov EÚ vo vyhlásení pripomenuli trvajúcu a narastajúcu ruskú podporu východoukrajinským separatistom, podčiarkuje to podľa nich ruskú zodpovednosť za vývoj.

Naliehavo vyzvali Rusko k odsúdeniu akcií separatistov a k uvedeniu dohôd z Minska do života. Lídri tiež zdôraznili svoje znepokojenie zo zhoršujúcej sa bezpečnostnej a humanitárnej situácie na východe Ukrajiny a odsúdili zabitie civilných obyvateľov počas sobotňajšieho ostreľovania ukrajinského Mariupoľa. Útok si vyžiadal tridsať obetí a takmer sto zranených.

Vyhlásenie pripomína závery decembrového summitu EÚ, keď prezidenti a premiéri zdôraznili svoju pripravenosť pristúpiť k ďalším krokom, ak to bude nutné. Prípravu dokumentu koordinoval stály predseda Európskej rady Donald Tusk. Svoj pohľad na vývoj priblížil už v nedeľu, keď na Twitteri poznamenal, že nastal čas prikročiť k politike založenej na chladných faktoch a bez ilúzií. „Opäť sa ukazuje, že snaha o upokojenie len podnieti agresora k väčším násilným činom,“ napísal.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Donald Tusk