Populisti zľava aj sprava hľadia na Syrizu. Zmenia Európu?

Grécko čaká veľká koalícia. Nie však klasická, ktorú tradične tvoria stredopravicové a stredoľavicové strany.

28.01.2015 07:18
Grécko, Alexis Tsipras, Syriza, voľby,... Foto: ,
Alexis Tsipras.
debata (2)

Po víťazstve vo voľbách sa radikálne ľavicová Syriza spája s nacionalisticko-pravicovými Nezávislými Grékmi (ANEL). Vytvoria veľkú koalíciu populistov.

Boj proti úsporám ako hlavná politika

Ľavicoví a pravicoví radikáli zvyčajne nemávajú k sebe ideologicky blízko. Ich ekonomicko-sociálne plány sa však neraz dosť prekrývajú, keď dávajú dôraz na väčšiu úlohu štátu. Momentálne ich spája aj odpor proti Európskej únii alebo lepšie povedané, proti politike úsporných opatrení.

Nie je preto prekvapujúce, že víťazstvo Syrizy oslavoval vo Francúzsku krajne pravicový Národný front Marine Le Penovej. Rovnako novému gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi gratuloval Jean-Luc Mélenchon, šéf radikálneho Ľavicového frontu. Nie je dôležité, že Le Penová a Mélenchon sa neznášajú.

"Uspokojuje ma tento výrazný demokratický úder, ktorý Európskej únii zasadili Gréci. Je to moment, keď súdime euroúsporné opatrenia a obmedzenia z nich vyplývajúce,“ povedala Le Penová o víťazstve Syrizy.

"Je to radostný deň, keď sme svedkami procesu dramatickej zmeny dejín Európy,“ zašiel Mélenchon ešte ďalej v oslavách výhry gréckych populistov.

Samotný Tsipras varoval Európu pred nebezpečenstvom krajnej pravice. Ešte pred voľbami v komentári v denníku Financial Times tvrdil, že Syriza je hrádzou proti politikom ako Le Penová. Teraz sa Tsipras spojil s Nezávislými Grékmi, ktorých šéf Panos Kammenos nedávno vyhlásil, že židia, budhisti a moslimovia platia nižšie dane. Populistickí pravičiari sú známi svojimi tvrdeniami, že EÚ na Grékov rozprašuje chemikálie, aby boli pokojní.

"Výsledok volieb v Grécku sa bude vysvetľovať aj ako signál podpory pre euroskeptické strany, napriek tomu, že Syriza je za členstvo v Európskej únii,“ reagoval pre Pravdu politológ Simon Lightfoot z univerzity v Leedse. "Keď to bude koalícia s Nezávislými Grékmi, bude to aj povzbudenie pre podobné pravicové strany. Syriza a ANEL majú málo spoločné okrem toho, že sú proti úsporným opatreniam. Ukazuje to však, že práve boj proti nim môže špecificky dominovať politike,“ pripomenul Lightfoot.

Odborník na extrémizmus Pietro Castelli Gattinara predpokladá, že výhra Syrizy bude najmä povzbudením pre radikálne strany ako Podemos v Španielsku. Líder tohto hnutia Pablo Iglesias robil s Tsiprasom v Grécku predvolebnú kampaň. Podemos znamená Dokážeme to a populisti sa v niektorých prieskumoch verejnej mienky umiestňujú ako najpopulárnejšia strana v Španielsku. Voľby v tejto krajine sa budú konať koncom októbra alebo v novembri.

"Aj v Taliansku sa už pokúša časť ľavice zopakovať úspech Syrizy. Vo voľbách do europarlamentu vlani v máji vytvorila takzvaný Tsiprasov zoznam. Úspech Syrizy by mohol podporiť aj stranu Ľavica v Nemecku. Po víťazstve Tsiprasa sme v Aténach videli množstvo nemeckých aktivistov,“ povedal pre Pravdu Castelli Gattinara z univerzity v Leicestri.

Nezaručený úspech

Politický program Syrizy je založený na tom, že ponúkla nádej na zmenu. Z toho vyplýva aj jej dobrý volebný výsledok. Otázkou však je, či dokáže z nádeje vytvoriť realitu. Keď nie, bude podľa expertov nebezpečná pre Grécko aj Európu.

"Samozrejme, základnou výzvou pre Syrizu je, aby naplnila svoj sľuby,“ myslí si Lightfoot. "Hlavným nebezpečenstvom gréckych volieb je tretie miesto Zlatého úsvitu. Podarilo sa im to napriek tomu, že jeho lídri sú vo väzení,“ pripomína dobrý výsledok neonacistov Castelli Gattinara. "V nedávnom rozhovore jednej z vodcov strany povedal, že Tsipras vyhrá voľby, ale keď zlyhá, bude to šanca pre Zlatý úsvit,“ upozornil expert.

"Faktom je, že súčasný stav je zlý, je preto jednoduché kritizovať úsporné opatrenia a EÚ,“ hovorí o gréckej a európskej politike Sheri Bermanová z Barnardovej vysokej školy v New Yorku. "Lenže vládnuť znamená riadiť veci. Syriza a jej spoločníci sa musia pohnúť z fázy vágnej kritiky úsporných opatrení a kapitalizmu. Musia vytvoriť pozitívnu zmenu a musia to urobiť rýchlo. Keď sa im to nepodarí, získa na tom radikálna pravica, pretože frustrácia a utrpenie len tak nezmiznú,“ povedala pre Pravdu Bermanová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Syriza