Mexické úrady potvrdili, že študentov zabil drogový gang

Všetci 43 študenti, ktorí zmizli ešte v septembri minulého roku, sú mŕtvi. V utorok to potvrdil generálny prokurátor Jesús Murillo.

28.01.2015 10:34
debata (3)

Študentov pedagogiky, ktorí zmizli 26. septembra v meste Iguala počas protestov proti diskriminácii vidieckych učiteľov, zabil drogový gang Guerreros Unidos domnievajúc sa, že ide o členov konkurenčného gan­gu.

„Niet pochybností, že študenti prišli o život, ich telá spálili a hodili do rieky San Juan,“ povedal novinárom Murillo. Zadržaný člen gangu podľa neho priznal, že na príkaz šéfa študentov zabili po tom, čo im ich odovzdali príslušníci polície. Stav telesných pozostatkov neumožňoval identifikáciu a totožnosť sa dala určiť len v prípade jedného študenta.

Prípad šokoval celú krajinu a vyvolal medzinárodnú kritiku. Mexická polícia už zatkla starostu mesta Iguala, kde študenti zmizli, ako aj jeho manželku. Polícia ho obviňuje z toho, že 26. septembra nariadil únos protestujúcich študentov. V rovnaký deň totiž organizovala podujatie v meste starostova žena a polícia mala zabrániť jeho narušeniu.

Svedkovia uviedli, že študentov naposledy videli, keď ich nahnali do policajných vozidiel. V súvislosti s prípadom doteraz úrady zadržali 52 osôb vrátane policajtov i gangstrov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Jesús Murillo