Vláda v Kazachstane zakázala zhromaždenia pre možné protesty

Kazachstan zakázal mierové zhromaždenia pre obavy, že by sa mohli zmeniť na protesty, ktoré spôsobili chaos na Ukrajine, uviedol v stredu špeciálny spravodajca OSN v kritickej správe o tejto stredoázijskej krajine.

28.01.2015 14:16
debata (6)

Po návšteve Kazachstanu spravodajca Maina Kiai povedal, že „bolo veľmi málo priestoru na výmenu nesúhlasných názorov“.

„Stretol som viacerých vládnych predstaviteľov, ktorí zdôrazňovali potrebu obmedziť mierové zhromaždenia pre obavy z vypuknutia revolúcie ako na Ukrajine,“ povedal Kiai v stanovisku vydanom v utorok a dodal, že toto nie je legitímny dôvod na obmedzovanie práva na protest.

„Hoci sa kazašské úrady opakovane odvolávajú na právo zákona, prax ukazuje na silnú náchylnosť k ‚vláde zákonom‘, čo pravdepodobne pochádza ešte z čias sovietskej éry,“ dodal. Kaia bol veľmi sklamaný, keď zistil, že mnohí ľudia, s ktorými sa v krajine stretol, boli pod policajným dohľadom. Kazašskí predstavitelia na správu nereagovali.

Dlhoročný kazašský prezident Nursultan Nazarbajev sa snaží o pozíciu mierotvorcu v ukrajinskom konflikte, ktorý vypukol po ľudových protestoch a prinútil vtedajšieho proruského prezidenta Viktora Janukovyča ujsť v roku 2014 do Ruska.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #kazachstan