V ukrajinskom Debaľceve sa bojuje, nefunguje voda ani elektrina

Východoukrajinské mesto Debaľceve je v kritickej situácii, tvrdé boje medzi povstalcami a armádou úplne zablokovali zásobovania, nefunguje dodávka vody, tepla ani elektriny.

28.01.2015 22:13
Ukrajina, Luhansk Foto: ,
Ukrajinská hliadka v obci Orekhovo v Luhansku.
debata (25)

Vyplýva to zo správy ruských i ukrajinských médií a informácií očitých svedkov. Mesto s 25 000 obyvateľmi z väčšej časti stále drží ukrajinská armáda, povstalci sa snažia vládne vojsko obkľúčiť.

Debaľceve leží na cestnom a železničnom spojení medzi Doneckom a Luhanskom, dvoma hlavnými mestami separatistických „ľudových republík“. Ukrajinskí vojaci lokalitu oslobodili vlani v auguste, od apríla mesto ovládali separatisti.

Oblasť je teraz zovretá z troch strán silnými oddielmi povstalcov, ktorí sa Debaľceve snažia obkľúčiť a vojenskú posádku zničiť. Potom sa chcú oddiely doneckých a luhanských bojovníkov spojiť a ťahať ďalej na západ.

Strategický význam prikladá mestu Debaľcevo aj kyjevská vláda. Prezident Petro Porošenko vyhlásil, že situácia v meste je „stabilne napätá“, vojaci ale vraj svoje obranné posty pevne držia.

Hovorca ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov v stredu konštatoval, že armáda si situáciu v meste Debaľceve plne uvedomuje. „Ak je situácia na niektorom úseku frontu kritická, mieria tam rezervy, aby sme agresiu zastavili. Ak tam rezervy nemieria, situácia kritická nie je,“ citovala Selezňova ukrajinská agentúra UNN.

Povstalci, ktorí dobytie mesta ohlásili už v utorok, v stredu správy o svojom víťazstve odvolali. Ich predsunuté oddiely sa vraj ale zachytili na severovýchodnom okraji mesta a útočia na centrum. Separatisti podľa ich hovorcu Eduarda Basurina ovládli dôležitú cestu spájajúcu Debalceve s mestom Artemivsk, ktorú využívala armáda na zásobovanie obkľúčených oddielov.

Len za poslednú noc vraj vzbúrenci zabili alebo zranili 30 ukrajinských vojakov. Kyjev v stredu priznal troch mŕtvych a 15 zranených.

Merkelová, Hollande a Porošenko žiadajú zvolanie kontaktnej skupiny

Trojstranná kontaktná skupina zložená zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a donbaských separatistov je optimálnou platformou pre riešenie krízy na východe Ukrajiny.

Zhodli sa na tom v stredu v telefonickom rozhovore nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande a ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Úlohou tejto skupiny, po ktorej zvolaní už mnoho týždňov márne volá Európska únia aj Kyjev, by mala byť realizácia minských dohôd o zastavení paľby, výmene zajatcov a stiahnutí ťažkej výzbroje. „Pod minským dojednaním je aj podpis Ruska,“ zdôraznili v telefonickom rozhovore Merkelová, Hollande a Porošenko.

Ukrajinu v kontaktnej skupine zastupuje exprezident Leonid Kučma, ruský veľvyslanec v Kyjeve Michail Zurabov a zástupcovia doneckých a luhanských povstalcov Vladislav Dejnego a Denis Pušilin. Rokovania sprostredkuje zástupkyňa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Heidi Tagliaviniová.

Vzbúrenci v Donecku ale už minské rokovania neuznávajú, napísala agentúra Interfax. Podľa vyhlásenia doneckého „ministerstva obrany“ už stratila opodstatnenie. „V tej podobe, v akej boli minské dohody podpísané, už nie sú funkčné,“ povedal novinárom hovorca ministerstva Eduard Basurin. Možno sa vraj objaví iný formát rokovaní.

Skeptický je aj vodca doneckých radikálov Alexandr Zacharčenko. „Pokračovanie rozhovorov kontaktnej skupiny nemá zmysel. Chybu sme už raz urobili, druhýkrát sa nestane,“ vyhlásil.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Francois Hollande #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko