Jordánsko vymení pilota a možno aj novinára za teroristku

Jordánsko je pripravené vymeniť svojho pilota za väznenú irackú islamskú radikálku Sadžídu Rišávíovú, oznámili v stredu podvečer v Ammáne.

29.01.2015 08:15
Kendži Goto Foto:
Na snímke zverejnenej na jednej zo sociálnych sietí je japonský rukojemník novinár Kendži Goto, ktorý drží fotografiu jordánskeho pilota poručíka Máza Kasásbu. Obaja boli v stredu stále v rukách islamských radikálov z tzv. Islamského štátu.
debata (1)

Ani slovom sa však nezmienili o zajatom japonskom novinárovi Kendžim Gotovi, ktorému príslušníci tzv. Islamského štátu (IŠ) hrozia smrťou. Jeho spoluväzňa Haruna Jukavu už zavraždili koncom minulého týždňa.

„Ammán je pripravený prepustiť ženu väznenú v Jordánsku výmenou za jordánskeho armádneho pilota, ktorého IŠ zajal vlani v Sýrii,“ cituje agentúra TASS informáciu japonskej televízie Fudži. Pritom radikáli pôvodne žiadali prepustiť ženu výmenou sa oslobodenie práve japonského novinára Kendžiho Gota. Vo včerajšom vyhlásení hovorcu jordánskej vlády Mohammada Mománího však o osude Japonca nebolo ani slovo. Zúfalá matka japonského novinára sa v stredu obrátila na japonskú vládu aj na únoscov s výzvou, aby mu zachránili život.

„Prosím, neberte život synovi. Nie je nepriateľom islamu,“ prečítal v stredu hovorca premiéra Šinzó Abeho z listu Junko Išidovej adresovaného hlavne radikálom.

Stúpenci IŠ pôvodne žiadali za oboch Japoncov 200 miliónov dolárov. Tokio to však odmietlo, a tak teroristi jedného z rukojemníkov Jukavu zabili. V sobotu sa objavilo video, na ktorom ešte žijúci zajatec Goto drží fotografiu mŕtveho krajana a z jeho smrti viní japonského premiéra Šinzó Abeho.

V sprievodnom texte sa však už nehovorí o výkupnom, ale o výmene zvyšného Japonca za Rišávíovú. Podľa jordánskych novín už ju premiestnili do špecializovaného objektu pred odovzdaním stúpencom IŠ. Podmienkou Ammánu je však „zachovanie života plukovníka Kasásba“. Pritom podľa jordánskych médií ešte niekoľko hodín pred najnovším stanoviskom Ammánu tamojšie vládne miesta súhlasili s výmenou teroristky Sadžídy Rišávíovej za ešte žijúceho Japonca.

Iračanka si v Jordánsku odpykáva trest za spoluúčasť na teroristických útokoch v ammánskych hoteloch v roku 2005. Odsúdili ju na trest smrti napriek tomu, že svoje nálože neodpálila. Konkrétne v hoteli Radisson. Útoky si vyžiadali 60 obetí.

Iný osud mal jordánsky vojenský pilot poručík Máz Kasásby. Zajali ho na sýrskom území po tom, čo sa koncom decembra 2014 jeho lietadlo zrútilo na severe krajiny neďaleko mesta Rakká. Islamskí radikáli tvrdia, že zostrelenie stroja je vraj ich robota. A tak sa napokon vyjednávanie o oslobodení japonských rukojemníkov spojilo práve z osudom pilota.

„Situáciu nemôžeme komentovať,“ reagovali ešte v stredu krátko po poludní vládne miesta v Ammáne na otázku japonskej agentúry Kjódo o ďalšom možnom vývoji. A to v čase, keď ostalo iba niekoľko hodín do skončenia ultimáta radikálov hroziacich zavraždením aj druhého Japonca. Ako pripomína nemecký internetový portál dw.de, do poslednej chvíle sa špekulovalo aj o tom, že napokon sa Ammánu podarí vymeniť oboch zajatcov – japonského novinára aj jordánskeho pilota za irackú teroristku.

V stredu neskoro popoludní, tesne pred skončením ultimáta, agentúry síce oznámili, že Japonsko a Jordánsko sa napokon dohodli na výmene väznenej atentátničky Sadžídy Rišávíovej za japonského rukojemníka, ako aj jordánskeho pilota, ale ako sa neskôr ukázalo, Ammán ústami hovorcu vlády ponúkol slobodu irackej teroristke výmenou zatiaľ iba za oslobodenie jordánskeho pilota.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #islamisti #Jordánsko