Doprava v Bratislave je miestami zhustená

Doprava v hlavnom meste bola od rána na viacerých miestach zhustená a treba počítať so zdržaním, informuje o tom Stellacentrum.

29.01.2015 08:42 , aktualizované: 09:44
debata

Obmedzenie aktuálne hlási aj Dopravný podnik Bratislava, linka č. 35 jazdiaca medzi Dúbravskou cestou a Kuklovskou má skrátenú trasu, vynecháva Sološnícku a Šaštínsku.

Zhustenú premávku hlási Stellacentrum z viacerých častí Bratislavy. Vodiči sa zdržia na Račianskej ulici pred Vinohradmi v smere do centra mesta, vo Vajnoroch pri kruhovom objazde, na diaľničnom obchvate pri Lamači či pred Prístavným mostom. Zhustená premávka je aj na ceste z Dunajskej Lužnej do Bratislavy, na starej Seneckej ceste pred Ivankou pri Dunaji a vodiči sa zdržia aj cestou z Mosta pri Bratislave do hlavného mesta.

Cestári sú na bratislavských cestách pre sneženie dnes od skorého rána. Celomestský posyp nariadilo hlavné mesto o piatej ráno, v teréne je 54 mechanizmov a o čistotu ulíc sa stará 89 pracovníkov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Diaľnice a rýchlostné cesty sú zjazdné

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký alebo mokrý, informuje Slovenská správa ciest. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, na východe suchý. Na cestách v hornatejších oblastiach Slovenska je vozovka miestami pokrytá čerstvým kašovitým alebo utlačeným snehom v hrúbke 1–3 cm. Na západe územia sneží a na cestách sa nachádza vrstva čerstvého snehu do jedného centimetra.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Miestami zľadovatený sneh do jedného centimetra sa nachádza na priechode Vernár. Miestami utlačený sneh v hrúbke 1–2 cm sa nachádza na horských priechodoch Vrchslatina, Podspády, Cukmantel, Huty, Veľké Pole, Donovaly a miestami kašovitý sneh do 1–2 cm je na horských priechodoch Fačkov a Besník, na Bielej hore je čerstvý sneh do jedného centimetra.

V okresoch Trstená, Dolný Kubín, Námestovo sa na cestách vplyvom silného vetra tvoria snehové jazyky. Hmla s dohľadnosťou do 200 m sa vyskytuje v okolí Krupiny. Na úsekoch ciest I/75 Sládkovičovo – odb. Váhovce, I/75A Gáň – Galanta, II/507 Jahodná – Gáň, II/510 hr.okr. DS/GA – Sládkovičovo, II/526 hr.okr. DT/PT – Kokava nad Rimavicou, II/561 Galanta – Trstice a na cestách III. triedy v obvode Zemianska Olča, Galanta, Komárno sa vyskytuje miestami zľadovatený sneh do hrúbky 1–3 cm.

Horský priechod Šútovce je uzatvorený pre vozidlá dlhšie ako 10 m a Zbojská pre vozidlá nad 3,5 t. Cesta I/64 Nitrianske Pravno – Fačkovské sedlo je uzatvorená pre vozidlá dlhšie ako 10 m.

Na ceste I/14 v okrese Turčianske Teplice a na horskom priechode Šturec hrozí padanie skál na vozovku.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá 2. stupeň

Na horách bolo ráno zamračené, hmlisto a na mnohých miestach slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –12° C do –4° C. Fúkal čerstvý až silný juhozápadný vietor s rýchlosťou do 15 m/s, na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier búrlivý vietor do 20 m/s, v nárazoch až 28 m/s (100 km/hod), informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Za posledných 24 hodín pripadlo len miestami do 2 cm nového snehu. Snehová pokrývka bola vplyvom vetra nerovnomerne rozložená.

Na mnohých prevažne severne orientovaných svahoch je sneh vyfúkaný až na tvrdý podklad. Exponované miesta (hrebene a rebrá) sú sfúkané až na skalu alebo trávu. V týchto lokalitách je snehová pokrývka tvrdá až ľadová. Práve naopak je to na južne a východne orientovaných svahoch, kde je na tvrdom podklade previate väčšie množstvo nestabilného snehu z poslednej periódy sneženia. Vytvorené sú tu snehové dosky a vankúše, ktoré nie sú dostatočne previazané s tvrdým podkladom. Výška snehovej pokrývky dosahuje miestami viac ako 150 cm.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená, s výnimkou niektorých strmých svahov, kde bol previaty sneh z poslednej periódy sneženia. Uvoľnenie doskových lavín je možné hlavne pri dodatočnom zaťažení najmä na strmých východných, juhovýchodných a južných svahoch. Ojedinele je možný aj výskyt menších spontánnych lavín.

Vo Fatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Lokálne však môže byť lavínové nebezpečenstvo vyššie, preto je nutné správne vyhodnotiť lokálne podmienky. Lavínové nebezpečenstvo: počas dnešného dňa zotrváva, v piatok vplyvom sneženia stúpa.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #doprava #diaľnice