Gorbačov varuje, aby sa z novej studenej vojny nestala horúca

Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov varoval, aby nová "studená vojna", ktorá vypukla vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom kvôli ukrajinskej kríze, neprerástla do "horúcej" vojny.

29.01.2015 10:07
Michail Gorbačov Foto: ,
Bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov.
debata (84)

Amerika podľa Gorbačova „zablúdila v džungli“ a je vraj schopná riskovať skutočnú vojnu. „Teraz je možné počuť z Ameriky a z Európskej únie len o sankciách proti Rusku. Vari úplne stratili hlavu? Amerika zablúdila v džungli a nás tam ťahá tiež,“ povedal Gorbačov agentúre Interfax. „Ak nazveme veci pravými menami, potom (Amerika) nás už zatiahla do novej studenej vojny (…),“ dodal.

„Kam nás to však všetkých zavedie? Studená vojna už otvorene zúri. Čo bude ďalej? Bohužiaľ, už nemôžem s istotou povedať, že studená vojna nepovedie k horúcej. Obávam sa, že to (Američania) môžu risknúť,“ varoval posledný prezident Sovietskeho zväzu. „Situácia je vyhrotená a nesmie sa zjednodušovať. Medzi politikmi panujú príliš veľké rozpory a bohužiaľ, nezmenšujú sa, ale rastú.“

Gorbačov, ktorý svojho času patril ku kritikom režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, vlani podporil anexiu Krymu ako napravenie niekdajšej chyby sovietskeho vedenia, ktoré polostrov administratívne odovzdalo Ukrajine. Pripojenie Krymu k Rusku podľa neho tiež zodpovedalo želaniu obyvateľov. Súčasne bývalý prezident odsúdil počínanie Západu, ktorý v reakcii na anexiu uvalil na Rusko sankcie.

Ešte predtým, na začiatku minulého roka, vyzýval Gorbačov prezidentov Putina a Baracka Obamu, aby zvolali rokovanie o situácii na Ukrajine a predišli tak vypuknutiu konfliktu a jeho rozšíreniu. Varoval tiež pred zasahovaním Ruska do ukrajinských záležitosťou, pretože by mohlo vyvolať „neuhasiteľný požiar“ na celom svete.

Situácia sa ale medzitým rýchlo vyhrotila a viedla k februárovému pádu režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyča pod tlakom prozápadných demonštrácií v Kyjeve, marcovej anexii Krymu a aprílovému vypuknutiu proruskeho povstania na východe Ukrajiny, kde si boje medzi povstalcami a vládnymi silami vyžiadali okolo 5 000 obetí.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ZSSR #Ukrajina #Krym #Michail Gorbačov