Berlín: EÚ by sa nemala s ďalšími sankciami ponáhľať

Európska únia (EÚ) by sa nemala ponáhľať so zavedením ďalších sankcií voči Rusku. Uviedol to nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

29.01.2015 11:12
debata (41)

"Nemecká vláda nie je presvedčená, že by sme teraz mali rýchlo naformulovať nové sankcie voči Rusku pre situáciu na Ukrajine,“ povedal Gabriel pre stanicu ZDF.

Predpokladá sa, že európski ministri zahraničných vecí požiadajú Európsku komisiu (EK) o prípravu ďalších sankcií. Tieto sankcie by však európski lídri nemali do marca schváliť. Nové sankcie voči Rusku by mohli zahŕňať reštrikcie na kapitálovom trhu. Pre ruské firmy by tak bolo ťažšie financovať svoje potreby a sankcie by sa mohli dotknúť aj ruských štátnych dlhopisov.

EÚ pripravila pre ministrov zahraničia návrh na rozšírenie sankcií proti Rusku o šesť mesiacov a plánuje sa aj pridanie nových mien na sankčný zoznam. Ministri zahraničia EÚ zvolali na štvrtok mimoriadny summit, ktorý je odpoveďou na obnovené boje na východe Ukrajiny. Kyjev uvádza, že pri ostreľovaní pobrežného mesta Mariupoľ proruskými separatistami v sobotu zomrelo až 30 civilistov.

Poľsko chce prísnejšie sankcie

Poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna vyzval úniu na sprísnenie sankcií voči Rusku. O rozšírení účinnosti platných sankcií o šesť mesiacov a pridaní ďalších mien na zoznam sankcionovaných osôb. Sankcie už existujú, mali by však prísť ďalšie, povedal Schetyna pre poľskú štátnu televíziu. „Rusko musí vyvodiť závery, musí si uvedomiť, že čelí jednotnému, jednomyseľnému postoju celého sveta,“ zdôraznil poľský minister.

„Vzhľadom na zhoršujúcu situáciu rada (ministrov zahraničia) súhlasí s predĺžením reštriktívnych opatrení proti osobám a subjektom za ohrozovanie a podkopávanie suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny do septembra 2015,“ uvádza návrh záverov, ktoré dostala v stredu k nahliadnutiu agentúra Reuters.

Opatrenia zahŕňajú zmrazovanie majetku a zákazy cestovania pre desiatky Ukrajincov a Rusov od anexie ukrajinského Krymu Moskvou v marci. Ministri tiež požiadajú Európsku komisiu o vypracovanie zoznamu ďalších mien, ktoré by mohli byť postihnuté sankciami. Rozhodnutím o nových ekonomických sankciách sa budú zaoberať až lídri EÚ na summite 12. februára. Spojené štáty tento týždeň rovnako avizovali, že sú v prípade potreby pripravené sprísniť sankcie proti Rusku.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #Rusko #Ukrajina #protiruské sankcie #Sigmar Gabriel