Porošenko žiada zvolanie minskej skupiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v Kyjeve stretol s členmi Minskej kontaktnej skupiny, ktorá už dvakrát dohodla prímerie na východe Ukrajiny a ďalší pokus má podniknúť v blízkej dobe.

29.01.2015 18:35
Ukrajina, Petro Porošenko, prezident Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (256)

Besedy, o ktorej informovala ukrajinská prezidentská kancelária, sa zúčastnili všetci členovia skupiny, separatisti ale pozvaní neboli. Porošenko svojich hostí vyzval na bezodkladné zvolanie novej schôdzky do Minsku. Bieloruská metropola už ohlásila, že je rokovanie pripravené na piatok.

Západné štáty aj Kyjev považujú minskú skupinu za hlavný a teraz fakticky jediný nástroj na urovnanie krvavého donbaského konfliktu, ktorý si od vlaňajšieho apríla vyžiadal vyše 5100 obetí. Kyjevskú vládu v kontaktnej skupine zastupuje exprezident Leonid Kučma, Rusko veľvyslanec v Kyjeve Michail Zurabov a Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v úlohe sprostredkovateľa švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová.

Všetci traja boli vo štvrtok hosťami prezidenta Porošenka. Zástupcu luhanských vzbúrencov Vladislava Dejnega ani jeho doneckého kolegu Denisa Pušilina prezident nepozval. Z Luhanska ale v reakcii na Porošenkov návrh zazneli slová o tom, že Dejnego „bude načas tam, kde bude potreba“. Doneck na nový vývoj nereagoval.

Podľa Porošenka by sa mala minská skupina zaoberať „okamžitým zastavením paľby, obnovením kontroly hraníc a stiahnutím ťažkej výzbroje z frontovej línie vymedzenej v septembrovom minskom memorande“.

Práve vedenie tejto línie je podľa ukrajinských expertov teraz hlavným predmetom sporu. Kým Kyjev dôsledne trvá na stave z vlaňajšieho septembra, keď bolo prvé prímerie dohodnuté, separatisti a Moskva chcú presadiť terajší stav a zohľadniť územné zisky vzbúrencov. Takýto návrh obsahoval aj nedávny návrh ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý Kyjev odmietol. Podľa bieloruského ministerstva zahraničia je zvolanie Minskej skupiny na piatok hotová vec. „Kontaktná skupina informovala bieloruskú stranu, že ďalšie stretnutie v Minsku sa uskutoční 30. januára,“ uviedlo ministerstvo.

Z informácií ukrajinských i ruských médií vyplýva, že všetko bude závisieť na vôli Moskvy presvedčiť vodcu separatistov o nutnosti spolupráce. Luhansk aj Doneck si pritom kladú podmienku, aby Kyjev na rokovanie vyslal reprezentatívne zastúpenie. „Z Kyjeva by mal doraziť človek, ktorý skutočne môže rozhodovať,“ vyhlásil Dejnego. Kučma, ktorý vystupuje na rokovaní ako neformálny konzultant, náležité právomoci podľa povstalcov nemá.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #minsk #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #proruskí separatisti