Radikáli útočili na Sinajskom polostrove

Najmenej 25 mŕtvych a takmer štyri desiatky zranených si podľa egyptských médií vyžiadali koordinované útoky neznámych ozbrojencov na niekoľko cieľov na Sinajskom polostrove.

29.01.2015 22:22
debata (5)

Údajne zaútočili predovšetkým na policajné a armádne zariadenie, informovala agentúra Reuters. Podľa úradov výbuchy a streľba otriasli v podvečer troma mestami, terčom sa stali okrem vojenskej základne a niekoľkých kontrolných stanovíšť údajne tiež policajný klub a hotel.

Údajní islamskí radikáli vraj použili k atentátom autá naložené trhavinami a na miesta dopadali aj strely z raketometov.

Pri jednom z útokov bola údajne poškodená tiež redakcia štátneho denníka Al-Ahram v meste Aris, správnom stredisku provincie Severný Sinaj. Podľa agentúry AP zatiaľ nie je jasné, či boli noviny priamo terčom útoku. Pri ďalšom z atentátov zomrel údajne v meste Rafah, kde sa nachádza mimo iného hraničný priechod s palestínskym Pásmom Gazy, armádny major. Posledným zasiahnutým mestom bol Šajch Zuvajíd.

Mesto Aríš sa stalo terčom veľkého útoku islamistov už vlani v októbri. Zahynulo vtedy 31 vojakov.

V Egypte pôsobí niekoľko radikálnych organizácií, z ktorých najaktívnejšia je Ansar Beit al-Makdis, ktorá sa hlási k Islamskému štátu, bojujúcemu v Sýrii a Iraku. Egyptskí radikáli vlani usmrtili 200 osôb. Najčastejšie sa zameriavajú na policajtov a vojakov práve na Sinajskom polostrove. Egyptská armáda vedie na severnom Sinaji rozsiahlu ofenzívu proti rebelom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #útok radikálov