Aj slnko určuje osud rukojemníkov

Do západu slnka a hotovo, znelo na najnovšej nahrávke radikálov z tzv. Islamského štátu v súvislosti s výmenou jordánskeho vojenského pilota za irackú teroristku väznenú v jordánskom Ammáne.

30.01.2015 08:24
Junko Išidová, rukojemník, Islamský štát Foto: ,
Junko Išidová, matka japonského novinára Kendžu Goto.
debata (2)

„Ak dovtedy nebude na slobode Sadžída Rišávíová, zabijeme poručíka jordánskeho kráľovského letectva poručíka Mázu Kasásbyho,“ cituje agentúra AFP z nahrávky, na ktorej počuť hlas druhého zajatca, japonského novinára Kendžiho Gota.

„Som Kendži Goto. Toto je audionahrávka, o ktorej mi povedali, aby som vám ju poslal. Ak Sadžída Rišávíová nebude 29. januára do západu slnka podľa času v (severoirackom) Mosule pripravená na tureckej hranici na výmenu za môj život, tak jordánskeho pilota Mázu Kasásbyho ihneď zabijú,“ cituje Reuters z nahrávky, ktorá sa objavila na jednej zo sociálnych sieti v internete.

Prípadná výmena sa mala podľa radikálov uskutočniť konkrétne na jordánsko-tureckej hranici v meste Akčakal. Otec pilota sa ešte v stredu stretol s jordánskym kráľom Abdalláhom II., ktorý ho podľa jeho slov ubezpečil, že „všetko dobre dopadne“. Lenže skôr ako kráľ o osude Jordánca rozhoduje podľa stúpencov z IŠ západ slnka.

Rišávíová je za mrežami za spoluúčasť na atentátoch v ammánskych hoteloch v roku 2005. Aj keď konkrétne v „jej“ hoteli Radisson svoju nálož neodpálila, dostala trest smrti. Obeťami teroristickej operácie sa stalo šesťdesiat ľudí. Poručík Kasásba sa zase do zajatia dostal vlani v decembri, keď sa jeho stroj zrútil na severe Sýrie pri meste Rakká. Zásluhu na jeho zostrelení si pripisuje IŠ.

Pôvodne chceli radikáli dostať za zajatých Japoncov Gota aj Haruna Jukavu 200 miliónov dolárov. Tokio to odmietlo a tak druhého z dvojice zavraždili a minulú sobotu zverejnili ako dôkaz videonahrávku. Na nej drží Goto fotografiu mŕtveho Jukavu a jeho smrť pripisuje japonskému premiérovi Šinzó Abemu. Na videu sa však už nehovorí o výkupnom, ale o výmene žijúceho Japonca za Rišávíovou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Islamský štát #rukojemníci