Havana: Guantánamo je súčasťou zbližovania

Nedávno navštívila Kubu delegácia Kongresu USA, aby rokovala o otvorení veľvyslanectiev v Havane a vo Washingtone. Bol to konkrétny krok v rámci začiatku normalizácie vzťahov medzi oboma krajinami.

30.01.2015 09:49
debata (5)

Privítali ju nielen v USA a na Kube, ale pozitívne reagovala aj väčšina svetovej spoločnosti. Dokonca aj bývalý kubánsky líder Fidel Castro (89) je za normalizáciu, aj keď, ako ho cituje Reuters, stále „nedôveruje Washingtonu“.

„Vždy budeme podporovať spoluprácu a priateľstvo so všetkými národmi sveta, vrátane politických protivníkov,“ pokúsil sa dlhoročný „el Comandante“ dať do správneho rámca črtajúce sa možné oteplenie kubánsko-amerických vzťahov.

Prezident Barack Obama ešte v decembri minulého roku avizoval začiatok novej kapitoly vo vzájomných vzťahoch, ktoré charakterizovalo nepriateľstvo od roku 1959. Teda od nástupu ľudových revolučných síl k moci.

„Doterajšia konfrontačná politika nepriniesla z pohľadu USA očakávané výsledky. Navyše je už prekonaná,“ citujú agentúry Obamu v súvislosti so zmenou postoja k Ostrovu slobody a možného zrušenia roky trvajúcej blokády.

Najnovšie vyhlásenie mladšieho brata Fidela Castra, Raúla, na summite latinskoamerických a karibských štátov v Kostarike však mnohých vracia späť na zem.

„Opätovné nadviazanie diplomatických vzťahov (prerušili ich v roku 1962 – pozn. red.) je začiatkom procesu normalizácie vzájomných stykov. Lenže to nebude možné, ak blokáda stále existuje a kým nevrátia územie ilegálne okupované námornou základňou na Guantáname. Ak sa tieto problémy nevyriešia, toto diplomatické zblíženie by nedávalo zmysel,“ povedal dnešný kubánsky prezident, ktorý prevzal od brata vedenie krajiny v roku 2006. Územie, na ktorom sa dnes nachádza americká vojenská základňa Guantánamo, dala Američanom v roku 1903 do dlhodobého prenájmu vtedajšia kubánska vláda. Raul Castro zároveň vyjadril požiadavku, podľa ktorej Kubánci chcú aj finančné odškodnenie za „utrpené ľudské a hospodárske“ škody.

Za zmienku stojí aj postreh viacerých pozorovateľov, ktorí si všimli Raulovu poznámku: „Všetko nasvedčuje tomu, že cieľom (USA) je umelo vyvolať (na Kube) politickú opozíciu cestou ekonomických, politických a komunikačných prostriedkov.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Fidel Castro #Guantánamo