Vzbúrenci podmieňujú účasť na minských rokovaniach zastavením bojov

Proruskí separatisti predložili podmienky svojej účasti na minských rozhovoroch, ktorých ďalšie kolo by sa malo konať v sobotu.

30.01.2015 10:54 , aktualizované: 22:05
Minsk, Vladislav Dejnego, Denis Pušilin Foto: ,
Šéf povstalcov v Luhanskej oblasti Vladislav Dejnego (vľavo) a líder doneckých separatistov Denis Pušilin v rozhovore s novinármi. Po tom, čo do Minska neprišli ukrajinskí činitelia, z bieloruskej metropoly odišli.
debata (520)

Zmenou v zložení povstaleckej delegácie podmieňuje svoju účasť Kyjev. Keďže predbežné podmienky pre rokovania si kladú obidve strany, sobotňajší je termín neistý.

Kyjevská vláda žiada, aby sa na rokovania o urovnaní krízy dostavili vodcovia doneckých a luhanských povstalcov Alexander Zacharčenko a Igor Plotnickij. Obaja s požiadavkou vyslovili súhlas, predložili ale svoje vlastné podmienky, ktoré budú pre ukrajinskú vládu ťažko prijateľné.

„Kyjev musí zastaviť bojové akcie proti našim republikám a (prezident Petro) Porošenko musí zverejniť dekrét, ktorým vymenuje svojho splnomocnenca na minskú schôdzku“ uviedli Zacharčenko a Plotnickij v spoločnom vyhlásení. Z dekrétu musí vraj byť jasné, aké má mandatár právomoci a akú zodpovednosť ponesie, pokiaľ jeho záväzky nebudú naplnené.

Ukrajinu doteraz na rokovaniach s povstalcami zastupoval exprezident Leonid Kučma v úlohe konzultanta, nie oficiálneho zástupcu Ukrajiny. Kyjevský parlament navyše nedávno schválil zákon, ktorým fakticky vyhlásil lídrov Doneckej a Luhanskej „ľudovej republiky“ za teroristov. Akýkoľvek kontakt s nimi teda ukrajinský zákon zakazuje.

Lídri proruských separatistov tiež obvinili ukrajinských predstaviteľov, že sa nedostavili do bieloruskej metropoly na naplánované mierové rozhovory. Rokovania tak museli zrušiť. Lídri povstalcov sa rozhodli z Minska odcestovať.

„Bohužiaľ sme sa nedočkali ukrajinskej strany,“ povedal počas dňa ruským novinárom na minskom letisku vyjednávač za rebelov z Luhanska Vladislav Dejnego. Uistil, že povstalecká delegácia išla na rokovania s pripraveným návrhom, ale „Kyjev sa opäť vyhol“ rokovaniam a uzavretiu dohody.

Podobne vyjednávač za doneckých rebelov Denis Pušilin vyhlásil, že separatisti sú „kedykoľvek pripravení rokovať“, ale Ukrajina sa podľa jeho slov ukázala ako neschopná rokovať, a tak schôdzku museli zrušiť.

Kučma sa chystá na do Minska až v sobotu

Zástupca Kyjeva v minských rozhovoroch Leonid Kučma podľa ukrajinských médií skutočne v piatok zostal v Kyjeve. Novinárom povedal, že konzultácie o ďalšom vývoji pokračujú a do Minska sa chystá prísť v sobotu.

Sobotňajší návrat nevylučujú ani povstalci. Dejnego i Pušilin ruským novinárom povedali, že sa v prípade priaznivého výoja do Minska cez víkend vrátia.

Pušilin opakovane žiada, aby Kyjev na minských rokovaniach nezastupoval exprezident Kučma, ktorý podľa nich nemá dostatočné právomoci.

„Nie je mi jasné, s akým cieľom tí ľudia do Minska prišli,“ komentoval prítomnosť Dejnega a Pušilina v Bielorusku hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Jevhen Perebyjnis. Na zorganizovanie stretnutia v Minsku naliehal predovšetkým ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý si od schôdzky sľuboval okamžité zastavenie paľby a stiahnutie povstalcov na septembrovej línii prímeria.

V „minskom formáte“ sa vlani podarilo dvakrát vyrokovať prímerie, ani jedno však nevydržalo dlho.

Povstalci: Obkľúčili sme ukrajinské jednotky

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny obkľúčili ukrajinské jednotky v strategickom meste Debaľceve, ktoré leží strategicky dôležitom mieste medzi cestným a železničným spojením medzi hlavnými baštami povstalcov Doneckom a Luhanskom.

Ukrajinský vojaci v zákopoch v Luhanskej... Foto: Reuters, Maksim Levin
Ukrajina, vojaci Ukrajinský vojaci v zákopoch v Luhanskej oblasti. Povstalci tvrdia, že pri meste Debaľceve obkľúčili ukrajinských vojakov a oblasť uzavreli.

Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na šéfa neuznanej Doneckej ľudovej republiky Alexandra Zacharčenka, ktorý vyzval ukrajinských vojakov zložiť zbrane a vzdať sa. Tým si podľa jeho slov zachránia životy. Kyjev opakujúce sa tvrdenia povstalcov o obkľúčení mesta nepotvrdil.

„Chcem sa obrátiť na všetkých ukrajinských vojakov. Chlapci, máme návrh – zložte zbrane a vyjdite von,“ povedal Zacharčenko v televízii Rossija 24. „Máte šancu zachrániť si život a zostať celí. Vzdajte sa a budete žiť. Sľubujem, že sa potom všetci vrátite domov,“ dodal.

Kyjev stratu pozícií i vojakov nepotvrdil

Ukrajinská armáda podľa jedného z povstaleckých veliteľov Eduarda Basurina počas uplynulých 24 hodín stratila ďalšie dôležité pozície i deväť tankov, sedem bojových vozidiel pechoty, 117 vojakov zahynulo a 67 vojakov je ranených.

Povstalci už predtým odhadovali, že v meste Debaľceve obkľúčili až 10-tisíc ukrajinských vojakov. Tento počet, ani obkľúčenie vojakov však Kyjev nepotvrdil.

Ukrajinské velenie priznáva oveľa nižšie straty a uisťuje, že podniká kroky, aby odvrátilo ohrozenie svojich jednotiek pri Debaľceve. Ministerstvo obrany tvrdí, že povstaleckým jednotkám pomáhajú ruskí poradcovia a inštruktori a v druhej línii vraj majú nasadené aj jednotky pravidelnej ruskej armády.

Podľa ukrajinského analytika Dmytra Tymčuka boje pri Debaľceve pokračujú, obe strany masívne používajú delostrelectvo a protivník dostáva posily v podobe raketometov i samohybných diel.

520 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #separatisti #Debaľceve