OSN: Začali ničiť výrobne sýrskych chemických zbraní

Medzinárodní vyšetrovatelia oznámili, že sa začalo ničenie zariadení na výrobu sýrskych chemických zbraní.

30.01.2015 21:14
debata (5)

Posledná správa Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) uvádza, že dokončenie likvidácie 12 zariadení sa očakáva do konca júna. Ničenie je kľúčovou súčasťou eliminácie sýrskeho chemického arzenálu tak, ako to nariadila v septembri 2013 Bezpečnostná rada OSN. OPCW už informovala, že všetky deklarované sýrske chemické zbrane boli odstránené z krajiny a prevezené na deštrukciu.

Napriek tomu sa však objavujú pochybnosti, či Sýria skutočne priznala všetko. Organizácia sa napríklad naďalej zaoberá podozreniami použitia chlórového plynu proti sýrskym civilistom. Poslednú správu OPCW zverejnila v piatok.

Vláda sýrskeho prezidenta Bašara Asada pristúpila na chemické odzbrojenie s cieľom odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom. Celkové množstvo deklarovaných látok dosahovalo 1 300 ton, ktoré budú zničené pod dohľadom OPCW. Rovnako sa majú zničiť všetky zariadenia na výrobu, výskum či uskladnenie chemických zbraní.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #chemické zbrane