Egypťania vykúpali spomienku v krvi

Viac ako 37 obetí a desiatky zranených si vyžiadal najnovší "simultánny" útok islamských radikálov v oblasti na severe Sinajského polostrova.

31.01.2015 07:52
Egypt, Káhira, protesty Foto: ,
Egyptskou spoločnosťou zmietajú nepokoje. Okrem teroristických útokov na Sinaji dnes polícia a armáda musia čeliť aj demonštráciám v Káhire. Na snímke sa pokúšajú rozohnať dav protestujúci proti nedávnemu zastreleniu Šajmi Sabagovej (32) v centre metropoly.
debata

Zodpovednosť na seba zobrala podľa portálu denníka Al Ahrám odnož stúpencov tzv. Islamského štátu (IŠ), ktorý dnes šíri násilie hlavne v Sýrii a Iraku, skupina Severná provincia. Donedávna sa však volala Ansár Bajt al-Makdis (Pomocníci Jeruzalema). Aj po útoku vyzvala Egypťanov, aby „protestovali proti terajšej vojenskej junte“ vedenej prezidentom Abdelom Sísím.

Juh je bezpečný v letoviskách

V súvislosti s najnovšími nepokojmi viaceré krajiny opätovne podporili úsilie vládnych síl postaviť sa na odpor islamským radikálom a zároveň vyzvali svojich občanov oddychujúcich na juhu Sinaja, aby neopúšťali turistické objekty a nevyhľadávali miesta, na ktorých sa zoskupuje množstvo ľudí. Napríklad trhoviská alebo námestia plné demonštrantov. Podľa dostupných informácií sú egyptské letoviská na juhu krajiny, ako je Hurgáda, Šarm aš Šajch alebo Taba, bezpečné.

Desiatky obetí pod troskami

„Za masakrom je Moslimské bratstvo,“ tvrdí o najnovšom útoku radikálov hovorca egyptského ministerstva obrany Ahmed Šamír. A to napriek tomu, že dnes už zakázané hnutie to odmietlo. Celkové džihádisti uskutočnili štyri útoky v rámci operácie namierenej hlavne proti armáde a polícii. V očiach radikálov sú totiž predstaviteľmi síl, ktoré v roku 2013 zvrhli riadne zvoleného proislamského prezidenta Mohameda Mursího.

Od prevratu sa Sinaj premenil na jedno z najnebezpeč­nejších ohnísk nepokojov v Egypte. Na odpor džihádistov reagovala Káhira dlhotrvajúcou vojenskou operáciou. A to je aj dôvod, prečo cieľom radikálov sú hlavne vládni vojaci. Dokonca po dvoch teroristických útokoch v októbri minulého roku, pri ktorých zahynulo 33 vojakov, vyhlásila Káhira na hranici s pásmom Gazy mimoriadny stav.

„Útočníci najnovšie použili vozidlá riadené samovražednými atentátnikmi a naložené množstvom trhaviny, ktorá explodovala pred vojenskou základňou. V rovnakom čase radikáli zaútočili na objekt mínometnou paľbou, ktorou zničili niekoľko budov plných ľudí,“ informovala agentúra AP s odvolaním sa na dobre informovaný armádny zdroj.

Podľa neho radikáli zaútočili aj na niekoľko kontrolných vojenských stanovísk, armádny hotel, ako aj klub. Celkove sa cieľom útočníkov stali tri mestá na severe Sinaja: Aríš, Rafáh a Šajch Zuvajíd.

V Egypte pôsobí niekoľko radikálnych organizácií, z ktorých najaktívnejšia je práve Severná provincia. Len vlani usmrtili egyptskí radikáli približne 200 ľudí. Hlavne na Sinaji. Pritom v jednom zo septembrových vyhlásení v minulom roku vyzval IŠ práve sinajských ozbrojencov na útoky proti egyptským silovým zložkám.

Sísí: radikáli ohrozujú krajinu

Najnovšia vlna násilia vypukla minulý týždeň, keď si Egypťania pripomínali tretie výročie revolúcie z roku 2011. Výsledkom bolo zvrhnutie vtedajšieho prezidenta Husního Mubaraka, ktorý vládol krajine tvrdou rukou tri desiatky rokov. Iskrou nepokojov sa stala minulú nedeľu smrť najmenej 16 ľudí počas potýčok s ozbrojenými zložkami v Káhire. Najviac obetí bolo vo východných štvrtiach metropoly. Teda tam, kde hnutie Moslimskí bratia má najsilnejšiu podporu.

„Napriek tomu, že úrady zrušili oficiálne podujatia na počesť začiatku ľudového povstania a zvýšili bezpečnostné opatrenia po celej krajine, nedokázali zabrániť krvavým potýčkam polície s demonštrantami,“ konštatuje portál BBC. Prezident Sísí dodnes považuje islamských radikálov operujúcich na severe Sinajského polostrova za „existenčnú hrozbu“, čo podľa samotných radikálov vraj platí aj opačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt