Orbán chce s Putinom dotiahnuť nový kontrakt o plyne

Maďarský premiér Viktor Orbán chce počas februárovej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina dotiahnuť detaily novej dohody o dodávkach ruského zemného plynu do Maďarska.

31.01.2015 11:19
Viktor Orbán, maďarský premiér Foto:
Viktor Orbán.
debata (26)

Orbán v piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió uviedol, že súčasný kontrakt končí tento rok a je preto potrebné uzavrieť novú dlhodobú dohodu o plyne. V tejto veci podotkol, že sankcie EÚ uvalené na Rusko sú proti záujmom Budapešti. Ako však dodal, „v záujme spoločného postoja sa Maďarsko podvolilo spoločnej pozícii únie s cieľom pomôcť nájsť riešenie krízy na Ukrajine“.

Maďarský líder sa vyjadril aj na margo pondelňajšej návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Kritiku z jej strany neočakáva. „Ako by jedna krajina mohla kritizovať druhú v rámci rovnakého spoločenstva,“ položil si Orbán rečnícku otázku v Kossuth Rádió.

Putin príde na návštevu Maďarska v polovici februára v reakcii na minuloročnú návštevu Orbána v Moskve, kde sa obe vlády dohodli na prelomovej spolupráci v oblasti jadrovej energie. Práve výrazné zlepšovanie vzťahov medzi Budapešťou a Moskvou najmä v energetickej oblasti ako aj autoritatívne spôsoby Orbánovej vlády sú terčom kritiky USA, ktoré označili viacerých predstaviteľov Orbánovej administratívy za neželané osoby.

Vyvrcholením maďarsko-amerických sporov boli decembrové vyjadrenia senátora Johna McCaina, podľa ktorého je Maďarsko „na pokraji odovzdania svojej suverenity neofašistickému diktátorovi, ktorý si líha do postele s Putinom“. Orbán to označil za útok na nezávislosť krajiny.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #Viktor Orbán #Vladimir Putin