Kyjev má starosti s 'neposlušnými' radikálmi

Príslušníci práporu Ajdar zablokovali v piatok vchod do ministerstva obrany v Kyjeve a neúspešne žiadali stretnutie s ministrom Stepanom Poltorakom.

31.01.2015 11:53
Dmytro Jaroš Foto:
Dmytro Jaroš.
debata (107)

A podľa lídrov práporu chcú v tom pokračovať. Dôvodom protestu je už dlhšie plánované rozpustenie Ajdaru. Rozhodnutie padlo na základe viacerých kriminálnych deliktov spáchaných niektorými príslušníkmi práporu nielen na východnom fronte, na území kontrolovanom armádou, ale aj v samotnom Kyjeve.

„Blokovanie ministerstva obrany bojujúcej krajiny, v čase aktívnych bojov na fronte, je zradou,“ reagoval na jednej zo sociálnych sietí minister vnútra Arsenij Avakov. Podľa neho je načase konečne urobiť poriadok. „Sme vo vojne a otváranie druhého frontu, ktorý pomáha agresorovi, treba patrične efektne oceniť,“ dodal minister citovaný viacerými ukrajinskými médiami.

V súvislosti s narastajúcim napätím medzi Kyjevom a radikálnymi nacionalistickými prápormi dobrovoľníkov medzi ktorými, podľa niektorých pozorovateľov nie len na Ukrajine, nechýbajú neonacistické sily ale aj kriminálne živly, sa najnovšie spomína rozhovor lídra Pravého sektora Dmytria Jaroša. Poskytol ho ukrajinským novinárom vrátane televízie Hromadske TV na nemocničnom lôžku po zranení v bojoch o letisko v Donecku.

„Navrhoval som vyhodiť letisko do vzduchu, ale generáli boli proti,“ spomína na nedobrovoľný ústup zo strategického objektu veliteľ práporu i poslanec parlamentu. Podľa neho jeho zranenie malo aj pozitívnu stranu. „Dobre, že ma zranili. Ináč by som jedného (generála – poz. red.) zastrelil vlastnými rukami,“ priznal Jaroš s tým, že ukrajinské velenie je „často odtrhnuté od reality a nepoučilo sa z minulých porážok“.

„Pred našimi očami poslali rotu pred Peskami ako ľahký cieľ. Chýba logika. Neurobili žiadne závery z tragédie v Ilovajsku,“ skritizoval ukrajinské armádne velenie Jaroš. Zároveň otvorene priznal, že už sa začalo s budovaním alternatívneho generálneho štábu. Bude síce podľa jeho slov spolupracovať s existujúcim velením, ale zároveň bude vraj prijímať aj vlastné opatrenia.

V tejto súvislosti zopakoval potrebu reforiem na ministerstve obrany. Podľa neho v súčasnom kyjevskom generálnom štábe môže ostať len 10 percent generálov reprezentujúcich ukrajinské velenie.

„Alternatívny generálny štáb môže podporiť veľa ozbrojených jednotiek: armádnych ako aj dobrovoľnícke subjekty,“ cituje Jaroša agentúra UNIAN. Ako pripomína portál LifeNews Pravý sektor 6. januára oficiálne odmietol podriadiť sa Kyjevu. V rovnaký deň Jurij Biriukov, poradca prezidenta Petra Porošenka, vyhlásil, že oddiely Pravého sektoru odmietli podriadiť sa armádnemu veleniu na základe pracovného pomeru. „Chcú bojovať sami za seba a nechcú sa podriadiť,“ dodal Biriukov.

Jarošov postoj nie je podľa pozorovateľov ničím novým. V tejto súvislosti sa najčastejšie spomína 17. august minulého roku. Vtedy líder Pravého sektoru dal prezidentovi ultimátum v súvislosti s prepustením z ministerstva vnútra „odporných predstaviteľov antiukrajinských síl“ ako aj s okamžitým prepustením zatknutých radikálov a vrátenie im zhabaných zbraní.

Porošenko mal na splnenie ultimáta 48 hodín. V prípade odmietnutia hrozil Jaroš zorganizovať pochod ozbrojencov na Kyjev. Napokon sa nekonal, z čoho pozorovatelia usudzujú, že obe strany sa pravdepodobne vtedy ešte dohodli.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Ukrajina #Dmytro Jaroš