Armáda utrpela ťažké straty, strany konfliktu sa v Minsku nedohodli

V bieloruskom hlavnom meste Minsku sa po viac ako štyroch hodinách skončilo bez výsledku ďalšie kolo rokovaní znepriatelených strán o urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny.

31.01.2015 13:31 , aktualizované: 20:45
debata (579)

Zástupca Kyjeva, bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, proruských separatistov obvinil z toho, že odmietajú diskutovať o plánoch na prímerie.

Podľa Kučmu, ktorého citovala agentúra Interfax, si dvaja prítomní zástupcovia povstalcov kládli ultimáta a odmietli „diskutovať o opatreniach vedúcich k rýchlemu uzavretiu prímeria a stiahnutí ťažkých zbraní“. Zástupca Kyjeva takisto kritizoval dvoch hlavných vodcov separatistov, ktorí podpísali vlani v septembri dohody v Minsku, že sa na sobotné stretnutie „kontaktnej skupiny“ nedostavili.

Povstalci pred stretnutím avizovali, že v prípade nezhody na schôdzke by mohli hroziť ešte tvrdšie boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Tá počas dňa pripustila pomerne ťažké straty a aj problémy s udržaním strategicky dôležitého mesta Debaľceva. V meste zahynulo 12 civilistov, podľa náčelníka miestnej polície vinou paľby povstalcov.

O narastajúcom násilí na východe Ukrajiny spolu telefonicky hovorili nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande a ruský prezident Vladimir Putin. Oznámil to vo svojom vyhlásení Kremeľ. Počas konverzácie vraj zaznela nádej, že hlavnou témou prebiehajúcich rokovaní v Minsku bude prímerie.

Počas uplynulých 24 hodín padlo v bojoch so separatistami najmenej 15 ukrajinských vojakov a ďalšie tri desiatky utrpeli zranenia, oznámil ukrajinský minister obrany. Stepan Poltorak tiež pripustil, že Debaľcevo, ležiace medzi hlavnými povstaleckými baštami Doneck a Luhansk a predstavujúce aj dôležitú železničnú križovatku na ceste z Ruska, „čiastočne“ ovládli povstalci.

Rebelom sa podľa jedného z povstaleckých veliteľov Eduarda Basurina vraj podarilo v Debaľceve obkľúčiť ukrajinské jednotky so silou takmer 8 000 mužov. Niektoré ukrajinské médiá už prirovnávajú situáciu k augustovej porážke obkľúčených ukrajinských síl pri Iľovajsku.

Armádny hovorca Andrij Lysenko na následnej tlačovej konferencii varoval, že hrozí aj povstalecký útok na ďalšie významné mesto, prístav Mariupoľ na brehoch Azovského mora, ktorý leží na pozemnej ceste z Ruska na anektovaný Krym.

Minské rokovania takzvanej kontaktnej skupiny, v ktorej sú zástupcovia Ukrajiny, Ruska, OBSE aj povstalcov, sa začali v sobotu poobede. Na rozhovoroch sa zúčastnili ako vyjednávači doneckých a luhanských separatistov Denis Pušilin a Vladislav Dejnego, mimoriadna predstaviteľka OBSE Heidi Tagliaviniová a ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov.

V predvečer rokovania povstalci pohrozili, že ak pri rokovacom stole nedosiahnu dohodu, rozšíria svoju ofenzívu s cieľom dosiahnuť „úplné oslobodenie“ Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré z veľkej časti doteraz kontroluje Kyjev.

Konflikt v Donbasu na východe Ukrajiny si od apríla vyžiadal viac ako 5 100 životov.

579 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina