Tisíce ľudí demonštrujú v Madride na podporu Podemosu

Desiatky tisíc ľudí demonštrujú v Madride na podporu ľavicovej strany Podemos (Môžeme), ktorá má pred tohtoročnými parlamentným voľbami v Španielsku stále viac priaznivcov.

31.01.2015 16:02
Podemos, Madrid Foto: ,
Demonštrácia stúpencov hnutia Podemos v Madride.
debata (44)

Strana zvolala akciu, aby dokázala, že „vôľa za zmenu“ nebola v krajine nikdy taká silná, uviedla agentúra AFP. Pochod „za zmenu“ sa začal na pravé poludnie na madridskom námestí Cibeles a smeroval do historického centra mesta. „Áno, je to možné, áno, je to možné,“ skandoval dav pod transparentmi s heslami ako: „Tik'n'Tak, Tik'n'Tak, nastal čas zmeny“.

Manifestácia sa uskutočnila necelý týždeň po volebnom víťazstve ľavicovej strany SYRIZA v Grécku, ktorej cieľom sa Podemos tiež hlási. Medzi španielskymi vlajkami sa na demonštrácii tak objavilo aj niekoľko gréckych.

Vodca Podemosu Pablo Iglesias sa v Grécku aktívne zúčastnil na predvolebnej kampani po boku vodcu SYRIZA Alexisa Tsiprasa a dá sa očakávať, že mu to Tsipras, teraz ako už nový grécky premiér, vráti.

Podemos si podľa januárových prieskumov verejnej mienky v Španielsku vedie pomerne dobre: v preferenciách ohrozuje pred decembrovými parlamentnými voľbami postavenie druhej Španielskej robotníckej socialistickej strany (PSOE). Vládnuca pravicová Ľudová strana (PP) sa drží zatiaľ na prvom mieste.

Za štyri mesiace sa navyše konajú čiastočné regionálne a komunálne voľby, v ktorých členovia Podemosu chcú tiež kandidovať. Strana vznikla vlani v marci a zakladali ju aktivisti spriaznení s protestným hnutím Occupy. Zabodovala už v minuloročných májových voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých získala päť mandátov. Vtedy ju podporilo 1,5 milióna voličov.

„Ľudia majú plné zuby politickej triedy,“ povedala agentúre Reuters 69-ročná dôchodkyňa z Madridu Antonia Fernándezová, ktorá prišla na demonštráciu s rodinou. Fernándezová, ktorá žije so svojím manželom zo spoločných mesačných dôchodkov v celkovej výške 700 eur, podotkla, že doteraz volila miestnych socialistov. Stratila v nich ale vieru vzhľadom na to, že sa nedokázali vyrovnať s následkami hospodárskej krízy a pristúpili na úsporné opatrenia. „Ak chceme mať budúcnosť, potrebujeme pracovné miesta,“ povedala.

Španielsko sa spamätáva zo sedem rokov trvajúceho hospodárskeho prepadu ako jedna z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich krajín eurozóny. Koniec recesie ale ešte nezmiernil ťažkosti tisícok domácností v krajine, kde takmer štvrtina aktívneho obyvateľstva je nezamestnaná.

Grécky ľavicový vodca Alexis Tsipras po volebnom víťazstve vyhlásil, že päť rokov úsporných opatrení, sprevádzaných „ponížením a utrpením“, ktoré krajine uštedrili medzinárodní veritelia, sú na konci.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #Španielsko #Podemos