Japonsko: Urobili sme všetko pre záchranu Kendžiho Gota

Japonsko urobilo v spolupráci s Jordánskom všetko pre záchranu Kendžiho Gota, ktorého zrejme bojovníci Islamského štátu popravili.

31.01.2015 23:02 , aktualizované: 01.02.2015 17:50
Islamský štát, Kendži Goto Foto:
Záber z videa vraždy Kendžiho Gota.
debata (14)

Vyhlásil to v Tokiu japonský minister zahraničia Fumio Kišida. „Využili sme všetky dostupné možnosti na záchranu jeho života,“ povedal minister.

Pravdepodobnú smrť japonského žurnalistu v sobotu v New Yorku dôrazne odsúdil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Smrť Gota označil za barbarskú vraždu, ktorá „je pripomienkou násilia, ktorému sú vystavení obyvatelia Iraku a Sýrie“.

Generálny tajomník vyzval islamistov, aby všetkých zadržiavaných rukojemníkov prepustili bez akýchkoľvek podmienok.

Radikálne hnutie Islamský štát zverejnilo v sobotu videozáznam, ktorý údajne zachytáva sťatie japonského novinára. Japonská vláda o deň neskôr oznámila, že zábery sú pravdepodobne autentické.

Na zázname je vidieť muža so zahalenou hlavou stojaceho nad Gotom s nožom pri jeho krku. Následne zábery ukazujú telo, na ktorom bola položená hlava.

„Kvôli vášmu ľahkovážnemu rozhodnutiu zúčastniť sa na vojne, ktorú nemožno vyhrať, neusmrtí tento nôž iba Kendžiho, ale bude pokračovať a spôsobí masaker kdekoľvek, kde budú nájdení vaši ľudia. Nech sa začne japonský zlý sen,“ predniesol podľa Reuters muž s nožom v prejave určenom japonskému premiérovi.

Štyridsaťsedemročný japonský novinár a dokumentarista Goto odišiel do Sýrie vlani v októbri. Údajne sa chcel pokúsiť vyjednať prepustenie Harunu Jukawu, ďalšieho Japonca držaného islamistami.

Radikáli chceli za neho 200 miliónov dolárov, ktoré mali byť vyplatené do piatku 23. januára. Pred týždňom sa objavilo video, na ktorom Goto drží fofografiu mŕtveho Jukawu a viní z kolegovej smrti japonského premiéra Šinza Abeho.

Okrem Japoncov islamisti podľa všetkého naďalej zadržiavajú tiež jordánskeho armádneho pilota. Jordánsko a Japonsko sa snažili zabezpečiť ich prepustenie. Japonskí činitelia ale podľa predchádzajúcej správy Reuters pripustili, že tieto snahy zostávajú na mŕtvom bode a situácia bola vysoko nepredvídateľná.

USA, Jordánsko, Británia a Japonsko odsúdili vraždu

USA, Británia a Francúzsko údajnú vraždu Japonca islamistami odsúdili ako „ohavný“ a „opovrhnutiahodný“ čin. Americký prezident Barack Obama vyhlásil, že Spojené štáty budú po boku koalície spojencov naďalej prijímať opatrenia na oslabenie a nakoniec zničenie islamského hnutia IS.

To zaberá rozsiahle územia v Iraku a v Sýrii, priznalo ale porážku v sýrskom meste Kobani, ku ktorej viedli letecké údery spojencov. K odsúdeniu činu sa pripojilo aj Jordánsko, ktoré zároveň uviedlo, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby oslobodilo svojho vojenského pilota.

Japonsko v reakcii na vraždu prejavilo rozhorčenie. Zároveň ale zdôraznilo, že terorizmu neustúpi. „Nikdy teroristom neodpustíme,“ reagoval viditeľne pohnutý Abe. Otrasená bola podľa médií aj japonská verejnosť, ktorá sa doteraz cítila pred vplyvmi blízkovýchodného terorizmu viac vzdialená.

Dráma s rukojemníkmi tak podľa niektorých pozorovateľov vyvoláva otáznik nad rolou pacifistického Japonska v Američanmi vedenej kampani proti terorizmu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Islamský štát