Na východe Ukrajiny sa stále bojuje, v noci hrmeli delá

Najmenej 13 ukrajinských vojakov a šesť civilistov bolo zabitých počas uplynulých 24 hodín v potýčkach a ostreľovaniach medzi proruskými separatistami a vládnymi silami na východe Ukrajiny.

01.02.2015 08:25 , aktualizované: 21:23
Pušilin, Dejnego, Minsk Foto: ,
Donecký vyjednávač Denis Pušilin (vpravo) a reprezentant z Luhanska Vladislav Dejnego pred novinármi v Minsku.
debata (80)

Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na vyjadrenie oboch strán konfliktu, ktorý si od apríla vyžiadal okolo 5 100 mŕtvych.

Ani noc nebola nepokojná: separatisti a ukrajinská armáda sa vzájomne obviňujú z ostreľovania, a to aj z ťažkých zbraní. Stratu 13 padlých a ďalších 20 ranených vojakov pripustil armádny hovorca. Prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti ohlásil, že povstalecká paľba zabila troch civilistov. Naopak povstalci ohlásili, že streľba vládnych síl má na svedomí životy troch civilistov v Doneckej oblasti.

Povstalci podľa armádneho komuniké ostreľovali z raketometov, diel alebo mínometov mestá a obce Ščastje, kde padli dvaja vojaci, a Krymske v Luhanskej oblasti, Petgrivske, Novokalynove, Mykolajivka a Pisky v Doneckej oblasti. Paľbe čelili aj pozície v okolí strategických miest Debaľcevo a Mariupoľ, avšak vládne „sily pevne bránia pozície a zakaždým uštedrujú teroristom značné straty“. Ukrajinské úrady označujú povstalcov za teroristov.

Naopak jeden z veliteľov doneckých separatistov Eduard Basurin obvinil ukrajinské jednotky, že počas noci ostreľovali obce na povstaleckom území v 30 prípadoch. Počas posledných 24 hodín boli podľa neho zabití traja civilisti a ďalších 19 zranených.

Do Kyjevom kontrolovaného Slavianska prichádzajú v autobusoch desiatky ľudí z Debaľceva a ďalších oblastí ležiacich na frontovej línii. Dôchodca Viačeslav Gurov agentúre Reuters povedal, že polovica jeho rodného mesta Avdijivka bola zničená. „Ani nevieme, kto strieľa. Sú tam rebeli i národná garda. Nie je tam voda, elektrina, kúrenie, jednoducho nič,“ dodal.

Prestrelky nasledovali po bezvýsledných sobotňajších rokovaniach v Minsku, ktoré podľa Kyjeva stroskotali na ultimáta rebelov, a tak je vraj celý mierový proces ohrozený.

Kremeľ varoval pred unáhlenými súdmi o výsledkoch z Minska

Ruské vedenie varovalo pred „unáhlenými“ súdmi o neúspechu sobotňajších rozhovorov v Minsku, venovaných urovnaniu kritickej situácie na východe Ukrajiny.

Hovorca Kremľa novinárom povedal, že výsledok rozhovorov ukáže až čas. „Na hodnotenie je príliš skoro,“ konštatoval podľa agentúry Interfax hovorca Dmitrij Peskov. „Musíme počkať, aby sme mohli výsledok rokovaní vyhodnotiť,“ dodal. Podľa informácií z Minska účastníci rozhovorov bieloruskú metropolu opustili bez podpisu akéhokoľvek dokumentu. Novinárom ani neoznámili svoje bezprostredné dojmy z rokovaní.

Podľa ukrajinského exprezidenta Leonida Kučmu, ktorý v Minsku zastupoval kyjevské vedenie, povstalci kladú ultimáta a odmietajú rokovať o prímerí. Zástupca luhanských separatistov Vladislav Dejnego po návrate z Minsku konštatoval, že pokrok sa nedosiahol preto, že Kyjev nie je schopný kontrolovať svoje jednotky bojujúce na východe.

Vzbúrenci neuznávajú Kučmove právomoci a žiadajú Kyjev, aby na schôdzku vyslal splnomocneného zástupcu. Ich stanovisko v nedeľu prekvapivo kritizoval Peskov, ktorý Kučmovu rolu obhajoval. „Bývalý ukrajinský prezident je plnoprávnym zástupcom Kyjeva, ktorého delegovala terajšia hlava štátu Petro Porošenko,“ povedal Peskov.

Donecký vyjednávač Denis Pušilin podľa agentúry Interfax potvrdil, že ďalšia z hlavných príčin sporov je vedenie frontovej línie, od ktorej by bojujúce strany mali stiahnuť ťažkú bojovú techniku. Kyjev trvá na tom, aby platilo vyznačenie dohodnuté v rámci prvého prímeria zo septembra. Vzbúrenci, ktorí odvtedy na niekoľkých miestach frontu postúpili, presadzujú aktuálne líniu bojového dotyku. „Fakticky dosiahnuté pozície sú objektívnejšie,“ povedal Pušilin.

Akýkoľvek dokument o prímerí a stiahnutí zbraní sú podľa Pušilina aj Dejnega vzbúrenci ochotní podpísať až v prípade, že ukrajinský prezident Petro Porošenko vydá svojim jednotkám v Donbase rozkaz na zastavenie paľby. Potom vraj sú vedúci predstavitelia „ľudových republík“ Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij ochotní odísť do Minska a memorandum o prímerí potvrdiť podpisom.

Na rozhovoroch sa zúčastnila aj zástupkyňa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE), ktorej pracovníci monitorujú situáciu vo vojnou zmietanom Donbase. OBSE následne uviedla, že povstalci neboli pripravení diskutovať o kľúčových bodoch mierového plánu.

„Neboli pripravení diskutovať o dodržiavaní prímeria a stiahnutí ťažkých zbraní,“ napísala organizácia vo svojom vyhlásení. Namiesto toho vraj povstalci žiadali zmeny v mierovom pláne odsúhlasenom v Minsku vlani v septembri.

Francúzsky prezident François Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident v nedeľu vyzvali na „okamžité prímerie“ na východe Ukrajiny. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta. Všetci traja lídri spolu telefonicky hovorili viac než 45 minút a okrem debát o situácii v krajine vyjadrili tiež ľútosť nad zlyhaním rozhovorov v Minsku.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #minsk #Ukrajina