Bulhari, ktorých zajali povstalci v Sudáne, sú na slobode

Šesť bulharských humanitárnych pracovníkov, ktorých minulý pondelok zajali povstalci v Sudáne, je zase na slobode a všetci sú v poriadku. Oznámilo to bulharské ministerstvo zahraničia.

01.02.2015 11:29
debata

„Operácia ich oslobodenia sa práve skončila. Šestica je na bezpečnom mieste,“ povedala agentúre AFP hovorkyňa ministerstva Betina Jotevová. „Nezaplatili sme žiadne výkupné, nešlo o únos,“ dodala bez ďalších podrobností.

Bulhari pôsobili v Sudáne v službách OSN, v rámci Svetového programu pre výživu (WFP). Povstalci sa ich zmocnili po tom, čo ich vrtuľník musel núdzovo pristáť. Stroj letel z Južného Sudánu do Chartúmu, neplánovane ale pristál v provincii Južný Kurdufán, kde proti sebe bojujú vládne jednotky a povstalci zo Sudánskeho ľudovo oslobodzovacieho hnutia (SPLM-N). Práve tí zadržali trojčlennú posádku a troch pracovníkov.

Hovorca povstalcov ten istý deň vysvetlil, že helikoptéra vletela do bojovej zóny, ktorú bombardujú vládne jednotky, a tak sa rebeli chceli uistiť, že Bulhari nie sú spojení s vládou v Chartúme. „Kým sa naozaj potvrdí, že pracujú pre WFP, a nie v prospech sudánskej vlády, sme pripravení ich okamžite prepustiť,“ povedal.

Bulharský minister zahraničia Daniel Daniel Mitov vzápätí uistil, že žiadny z Bulharov nebol zranený a že OSN koná na najvyššej možnej úrovni, aby dosiahla ich prepustenie na slobodu. Boje medzi SPLM-N a sudánskymi vládnymi jednotkami nabrali od konca minulého roka na intenzite. V decembri stroskotali rokovania o prímerí v provinciách Južný Kurdufán a Modrý Níl.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Bulharsko #Sudán