Stovky Maďarov žiadalo v Budapešti odstúpenie Orbána

Zhruba 3 000 protestujúcich v nedeľu na demonštrácii v Budapešti žiadalo odstúpenie maďarskej vlády premiéra Viktora Orbána.

01.02.2015 19:13
Budapešť, protest Foto: ,
Budapeštianka demonštrácia proti vláde Viktora Orbána.
debata (173)

Protest sa konal deň pred návštevou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v krajine. Informovala o tom agentúra AP. Protestujúcim prekáža Orbánov príklon k Rusku, ale aj kontroverzné zmeny v maďarskej ústave, korupcia, pokles životnej úrovne a nepriehľadné obsadzovanie funkcií.

Demonštrácia chcela podľa jej organizátorov ukázať, že „väčšina krajiny nepodporuje Orbánovu politiku zbližovania s Vladimirom Putinom“.

Orbánove najnovšie dohody s Moskvou, vrátane tej, že Rusko vybuduje nové reaktory pre maďarskú jadrovú elektráreň, budú zrejme aj témou stretnutia Orbána s Merkelovou.

Orbán a jeho vládnuca strana Fidesz majú v rukách zatiaľ všetky mocenské páky vďaka výraznému víťazstvu v troch voľbách v minulom roku – parlamentných, miestnych a do Európskeho parlamentu. Na druhej strane, vláda si na jeseň proti sebe popudila značnú časť verejnosti zámerom zdaniť prenos dát po internete, od čoho kvôli silným prejavom nevôle nakoniec ustúpila.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #protest