Merkelová nerozumie Orbánovej demokracii

Nemecká kancelárka poučila maďarského premiéra, že jeho vláda by mala poskytnúť viac priestoru svojim oponentom. Výhrady proti politike Viktora Orbána však Angela Merkelová formulovala s diplomatickým jemnocitom.

03.02.2015 08:08
Angela Merkelová, Viktor Orbán Foto: ,
„Nedokážem pochopiť slovo ,neliberálna´ v súvislosti s demokraciou,“ povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová v Budapešti maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi
debata (45)

Jej prvá návšteva Budapešti za päť rokov od príchodu Orbána k moci sa tak neskončila škandálom a musela sklamať prehnané očakávania najradikálnejších oponentov autoritatívneho režimu. Ale ani nádeje Orbánovej vlády, že sa bude môcť zaštítiť plnou podporou najmocnejšej ženy Európy, sa nenaplnili.

„Skutočnosť je trocha iná, ako to, čo si v súvislosti s Merkelovej návštevou opozícia vysnívala i to, čo vláda odkomunikovala. Merkelovej ani nenapadlo verejne ponížiť Orbána, ale ani to nie je pravda, že by medzi Berlínom a Budapešťou bolo všetko v najlepšom poriadku. Aj keď medzi oboma krajinami cítiť napätie, nie je v súlade so záujmami ani štýlom Berlína, aby k Orbánovi, ktorý má povesť zlého chlapca EÚ, pristupoval s otvorenou nevraživosťou,“ komentoval výsledky rokovaní Merkelovej v Budapešti portál Index.hu.

Spolkovú kancelárku v predvečer jej krátkej osemhodinovej návštevy vítali v Budapešti tisíce demonštrantov. V rukách držali transparenty ako „Pani Merkelová, zachráňte Maďarsko“ či „Angela naša, zbav nás zlého, chceme zostať občanmi EÚ“. Orbánov Fidesz od jesene minulého roka prišiel o milión svojich stúpencov. Mnohým z nich sa nepáči vzďaľovanie sa vlády od Bruselu a jej približovanie sa k Moskve, čoho prejavom je aj chystaná návšteva šéfa Kremľa. Vladimir Putin, ktorý na Západe čelí medzinárodnej izolácii, je v Budapešti očakávaný dva týždne po Merkelovej.

Pravda, Orbán, ktorý bol jedným z najostrejších kritikov protiruských sankcií, pred príchodom Merkelovej zmiernil svoju promoskovskú rétoriku. „Ja nekritizujem sankcie, iba hovorím, že sú protichodné so záujmami Maďarska,“ povedal v rozhovore pre Rádio Kossuth. A na včerajšej tlačovej konferencii po rokovaniach s Merkelovou vyslovil nádej, že spoločný postoj EÚ môže napomôcť nastoleniu mieru na Ukrajine. Obaja pritom zdôraznili, že ich krajiny sa nechystajú dodávať Kyjevu zbrane.

Merkelová na besede s maďarskými vysokoškolákmi pripomenula, že o sankciách, ktorých cieľom je donútiť Moskvu, aby prestala podporovať ozbrojených separatistov na Ukrajine, musí únia rozhodnúť jednomyseľne. „Pán Orbán je kolega, ktorý je pripravený robiť kompromisy,“ ocenila jeho pružnosť. Podľa experta na maďarsko-ruské vzťahy, sociológa Pála Tamása, postoj Orbána je pre EÚ dôležitý najmä po vzniku novej gréckej vlády koketujúcej s Moskvou. „V ruských predstavách je Orbán ako biblický Jonáš prehltnutý veľrybou, ktorý teraz z brucha vysiela signály,“ povedal pre Deutsche Welle. „Ale keďže v bruchu EÚ sú aj iní prehltnutí, Orbánove signály by ich mohli povzbudiť, čo by sa Putinovi veľmi páčilo,“ dodal.

Orbán ústretový postoj k Moskve vysvetľoval tým, že Budapešti na budúci rok vyprší zmluva na dodávky ruského plynu, od ktorých je úplne závislá. Merkelová mu však oponovala poznámkou, že aj iné krajiny EÚ sú v podobnej situácii, čo však nie je dôvod na narušenie jednotného postoja EÚ.

Nemecká kancelárka si neodpustila ani kritické slová na adresu takzvanej neliberálnej demokracie, ako Orbán označuje svoj autoritatívny vládny model. „Hovorili sme o vývoji našich občianskych spoločností, a ja som poukázal na to, že aj keď máte výraznú väčšinu, akú maďarský premiér má, je dôležité si vážiť aj rolu opozície, občianskej spoločnosti, médií. Našej spoločnosť sa darí, keď tieto skupiny zápasia medzi sebou v snahe nájsť najlepší spôsob, ako postupovať vpred, a myslím si, že to je dôležitý model aj pre Maďarsko,“ zdôraznila. „Nedokážem pochopiť slovo ,neliberálna' v súvislosti s demokraciou,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Budapešť #Angela Merkelová