Japonec: Zabite ich všetkých!

Iracká extrémistka Sadžída Rišávíová je mŕtva. Rovnako ako terorista Zijád Karbúlí. Oboch popravili v stredu nadránom vo väznici Suváka asi 80 kilometrov južne od Ammánu.

04.02.2015 07:55 , aktualizované: 05.02.2015 07:55
Jordánsko, pilot Foto:
Na snímke z videa islamských radikálov stojí jordánsky pilot Mázu Kasásby v klietke tesne pred upálením.
debata (3)

Stalo sa tak krátko po tom, čo sa v sociálnych sieťach objavilo otrasné video, ktoré obsahovalo brutálnu vraždu jordánskeho vojenského pilota poručíka Mázu Kasásbyho.

„Boli popravení o štvrtej ráno a budú pochovaní v Jordánsku,“ citujú agentúry informáciu úradov v Ammáne.

Jordánskeho pilota zajali islamskí radikáli z tzv. Islamského štátu po tom, čo jeho stroj koncom decembra zostrelili nad územím kontrolovanom teroristami.

V súvislosti s brutálnou vraždou Jordánca sa však čoraz viac hovorí o tom, že zo strany radikálov ide o ďalšie „zverské divadlo“. Nie je totiž vylúčené, že islamskí teroristi popravili pilota oveľa skôr, ako to priznali na videu. Chceli tak podľa viacerých pozorovateľov bezočivo vymeniť vtedy už mŕtveho poručíka za dvoch do stredy žijúcich teroristov.

„Nie je to po prvý raz, keď stúpenci Islamského štátu stavili na perverzné divadelné predstavenie,“ konštatujú aj noviny The Daily Beast. Podľa nich aj britská rozviedka potvrdila, že Mázu Kasásbyho zavraždili niekedy medzi 5. až 8. januárom. Aj Američania už pred viac ako týždňom mali podozrenie, že pilot je mŕtvy. Vychádzali pritom o. i. zo skutočnosti, že radikáli nereagovali na žiadosť ukázať živého jordánskeho zajatca. Napriek spomínaným signálom však úrady v Ammáne demonštrovali pripravenosť uskutočniť výmenu. Dokonca otcovi zavraždeného Jordánca tvrdili, že „všetko sa dobre skončí“. Neskončilo. Dvadsaťšesťročného poručíka teroristi neúspešne sa skrývajúci za islam upálili zaživa uprostred klietky. Kráľ Abdalláh sa kvôli Kasásbymu predčasne vrátil z návštevy USA. „Tento odvážny pilot zomrel pri obrane vlasti a národa. Je povinnosťou všetkých občanov sa teraz zjednotiť vo chvíli, keď čelí utrpeniu a kríze,“ vyhlásil po návrate monarcha v prejave k národu. Zazneli však aj oveľa konkrétnejšie a ostrejšie reakcie.

„Členovia IŠ si zaslúžia smrť, ukrižovanie a odseknutie končatín, ako to predpisuje Korán, pretože upálením letca porušili islamský zákaz znetvorenia tiel, ktorý platí aj vo vojne,“ reagoval na Kasásbyho smrť Ahmad Tádžib, šejk káhirskej univerzity Al-Azhar a rešpektovaná autorita sunnitského islamu.

Smrť jordánskeho pilota rozptýlila aj poslednú nádej, že s IŠ sa dá rokovať. Podľa viacerých pozorovateľov napokon ani o to nestoja. Je to zároveň signál, že aj osud ďalších zajatcov, ktorých jednotlivo držia v zajatí v okolí mesta Raki, je v ohrození a prípadné šance na ich oslobodenie sú minimálne.

Situácia okolo zajatcov má aj širšie pozadie. V tejto súvislosti sýrske ministerstvo zahraničných vecí už vyzvalo Ammán, aby začal spolupracovať s Damaskom v boji proti terorizmu. Teda nielen proti IŠ, ale aj proti tzv. umiernenej opozícii. Vražda poručíka Kasásbyho podľa očakávania vyvolala ostré protesty po celom svete. Mnohí volajú po pomste.

„Jordánsko sa musí pomstiť, som pripravený na vojnu,“ citujú agentúry slová Jordánca Ajáda Liftavího zverejnené na jednej zo sociálnych sietí. „Zabite ich všetkých, smrť IŠ, je čas na odplatu,“ napísal aj Japonec Juri Hajamoto.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jordánsko #irackí extrémisti