Pakistanský politik ponúka odmenu za smrť majiteľov Charlie Hebdo

Pakistanský opozičný politik Ghulam Ahmad Bilúr vypísal odmenu 200 000 dolárov za smrť majiteľov francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorý zverejnil karikatúry proroka Mohameda.

04.02.2015 12:18
francúzsko, vydavateľstvo, charlie hebdo,... Foto: ,
Na snímke budova vydavateľstva Charlie Hebdo, v ktorom došlo k útoku.
debata (6)

Bilúr tiež sľúbil ďalších 100 000 dolárov ako odškodné rodinám teroristov, ktorí v januári pri útoku na parížsku redakciu Charlie Hebdo zabili 12 ľudí a neskôr boli zastrelení políciou. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na pakistanské médiá.

Bilúr sa takto vyjadril počas pondelkovej debaty v pakistanskom parlamente, ktorá sa točila okolo bombového útoku na mešitu v meste Šikarpur na juhu Pakistanu, ktorý si 30. januára vyžiadal najmenej 61 obetí medzi menšinovými šiitmi. K atentátu sa prihlásila sunnitská extrémistická skupina Džundalláh, ktorá vznikla odštiepením od pakistanského hnutia Taliban a ktorá vlani vyjadrila podporu Islamskému štátu. Poslanci okrem iného kritizovali chyby vlády pri riešení situácie.

Zákonodarca Bilúr z opozičnej Ľudovej národnej strany (ANP) pritom využil diskusiu k tomu, aby dal najavo solidaritu s vrahmi zamestnancov magazínu Charlie Hebdo. Odmeny by podľa všetkého vyplatil z vlastného vrecka.

Bilúr podobne už v roku 2012 vypísal čiastku 100 000 dolárov na hlavu producenta kontroverzného amerického amatérskeho filmu Nevinnosť moslimov, ktorý zobrazuje proroka Mohameda ako chlipníka. Politik, ktorý v tej dobe pôsobil v pakistanskej vláde ako minister železničnej dopravy, vtedy dokonca naznačil, že odmena je určená aj fundamentalis­tickému hnutiu Taliban a teroristickej organizácii Al-Kajdá, ak sa ujmú „svätej povinnosti“ a pomôžu nájsť a zabiť producenta snímky. „Už som povedal, že nebudem tolerovať žiadne útoky na proroka Mohameda,“ zdôraznil v pondelok Bilúr.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #Charlie Hebdo