Radikáli z Islamského štátu sa o islam nezaujímajú, tvrdí bývalý rukojemník

Francúzsky novinár Didier François strávil v zajatí radikálov z Islamského štátu (IŠ) desať mesiacov a v utorkovom rozhovore so stanicou CNN povedal, že jeho väznitelia sa o islam nezaujímali.

04.02.2015 12:45
ISIL, Islamský štát, IS, islamisti Foto:
Islamisti z hnutia Islamský štát.
debata (19)

Viac než o vieru im išlo o propagáciu svojich politických názorov. Jeden z mála zajatcov, ktorý sa zo zajatia IŠ dostal, opísal metódy, ktoré IŠ používa.

„Tĺkli do nás to, v čo veria, nie korán. S Koránom to nemalo nič spoločné, ani ho nemali,“ povedal Didier François. Na slobodu sa dostal vlani v apríli a v zajatí sa stretol aj s americkými rukojemníkmi. Patrí k nim Američanka, ktorú videl dvakrát. USA ženu odmietli identifikovať a tiež François sa nepúšťal do detailov, aby neohrozil jej život. „Ženy majú všeobecne väčšiu slobodu pohybu, ale byť rukojemníkom IŠ je samo o sebe desivé a to, že ste žena, to nijako neuľahčuje,“ povedal.

IŠ ho zadržiaval v nemocnici v sýrskom Halabe, kde často videl Sýrčanov a Iračanov ztýraných radikálmi. „Videli sme ich na chodbách, keď nás viedli na záchod, niektorí ležali vo vlastnej krvi. Videli sme visiace reťaze a povrazy a tiež mreže,“ povedal. Svoje vlastné utrpenie odmietol zdôrazňovať. "Samozrejme, že nás bili, ale nie každý deň. Aj tak to bolo zlé. Ťažké je už to, že stratíte slobodu a že ste v rukách ľudí, ktorí zabili stovky a tisíce miestnych Sýrčanov, Iračanov, Líbyjčanov, Tunisanov a ktorí môžu útočiť bombami aj vo vašich krajinách. je to desivé. Bitie je mučivé, ale nebolo každodenné. Mohli nás zničiť, keby chceli. Nikto z nás by neprežil, keby nás bili a mučili každý deň, "povedal François.

Stretol sa aj s Britom, ktorého svet pozná z videozáznamov vrážd iných rukojemníkov a ktorý hovorí s britským prízvukom. Rukojemníci vraj Britom z IŠ hovoria The Beatles. Všeobecne sú brutálnejší než ostatní. „Sú radikálnejší, dávali nám síce lepšie jedlo, ale bili silnejšie,“ povedal Francúz. Tvrdší k francúzskym rukojemníkom vraj boli tiež radikáli z bývalých severoafrických francúzskych kolónií.

Na slobodu sa François dostal s tromi ďalšími rukojemníkmi len krátko predtým, ako IŠ vyhlásil v časti Sýrie a Iraku kalifát. O niečo neskôr by vraj také šťastie nemali, pretože Francúzsko sa pripojilo ku koalícii bojujúcej proti IŠ. Francúzsko na rozdiel od USA a Británie za rukojemníkov platí výkupné, ale oficiálne to popiera. „Nie je to vždy len otázka peňazí,“ povedal François.

V rozhovore s Christiane Amanpourovou tiež hovoril o americkom novinárovi Jamesovi Foleym, ktorého IŠ zabil a jeho vraždu ako prvého zverejnil na videu. Foley sa vraj nenechal zlomiť. Keď sa väznitelia spýtali, či rukojemníci niečo nepotrebujú, odpovedali, že nie. Foley ale požiadal o zeleninu pre všetkých na doplnenie jedálnička. „Nepáčilo sa im, že ho nezlomili. Preto ho bili viac ako ostatných. Svojím spôsobom stále bojoval a odporoval,“ opísal Foleyho François.

Poskytol tiež náhľad na to, ako IŠ funguje vnútri. Sýrski a irackí členovia sú vraj hlavne konzervatívni príslušníci tamojších kmeňov a ťažko hľadajú spoločnú tému s cudzincami. Vodca IŠ abú Bakr Bagdádí vraj stavia program predovšetkým na lokálnych konfliktoch. „Núti sunnitské kmene a beduínov bojovať proti šiitom, jezídom a kresťanom, rozoštváva ich. Využíva samozrejme tiež mladíkov z Európy, ale to je len časť tej organizácie. Najsilnejšie v nej sú kmene, miestne sunnitské kmene,“ povedal.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Islamský štát