Tri armády spustili veľkú ofenzívu proti Boko Haram

Tri armády za pomoci pozemných síl a lietadiel spustili veľkú ofenzívu proti nigérijskej militantnej skupiny Boko Haram na najmenej na dvoch frontoch, pričom zahynuli údajne stovky extrémistov. Čadská armáda uviedla, že jej jednotky v utorok napadli militanti v Kamerune.

04.02.2015 22:51
Boko Haram Foto:
Islamisti z Boko Haram.
debata (4)

Odpoveď čadských síl podčiarkuje odhodlanie africkej krajiny bojovať proti tomu, čo v oblasti vnímajú ako vážnu regionálnu hrozbu. „Naše statočné sily rázne odpovedali a prenasledovali ich k ich základniam v Gamboru a Ngale (v Nigérii), kde ich kompletne vyhladili,“ uviedol plukovník Azem Bermendoa v štátnej televízii. Podľa jeho slov zahynulo viac než 200 militantov a deväť čadských vojakov.

V stredu stovky bojovníkov Boko Haram vyhnaných z Gamboru prekročili hranice a napadli čadské vojenské stanovište vo Fotokole na odľahlom severe Kamerunu, uviedli obyvatelia a vojenskí predstavitelia. Kamerunskí vojaci sa pridali k čadským a pokračujúce boje potvrdila aj kamerunská armáda.

Medzičasom vojenské lietadlá z Nigérie a stíhačky a vrtuľníky z Čadu začali bombardovať militantov na severovýchode Nigérie a vyhnali ich z viac než desiatky miest, v ktorých v auguste vyhlásili islamský kalifát. Tieto vojenské akcie sú doteraz najväčšou ofenzívou proti Boko Haram počas ich vyše päťročného povstania, ktoré si vyžiadalo už tisíce obetí na životoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #Kamerun