Rusku stíhanú za vlastizradu pustili dojčiť

Za vyzradenie vojenského tajomstva Kyjevu jej stále hrozí dvadsať rokov väzenia, na vývoj svojej kauzy však mnohodetná matka Svetlana Davydovová nemusí čakať za mrežami.

05.02.2015 08:16
Svetlana Davydovová Foto:
Svetlana Davydovová, Ruska obvinená z vlastizrady, so svojím manželom a deťmi.
debata (59)

Tridsaťsedemročnú matku štyroch detí, ktorá s manželom vychováva ďalších troch jeho potomkov, po dvoch týždňoch prepustili z vyšetrovacej väzby. „Cítim sa, akoby som sa vrátila z pekla,“ povedala pre agentúru AFP po tom, čo sa v noci na včera vrátila z Moskvy a vo dvesto kilometrov vzdialenom rodnom meste Viazma sa zvítala s rodinou.

„Zadržanie, zatknutie, nasadenie pút… Bola som v šoku,“ spomína si na ráno 21. januára, keď do ich bytu vtrhlo asi dvadsať ozbrojencov v čiernych uniformách a po domovej prehliadke ju odviedli od rodiny. Najhoršie na tom všetkom bolo, že nemohla svojim deťom vysvetliť, prečo s nimi tak dlho nie je. „Bola som izolovaná. Až v utorok som prvýkrát mohla hovoriť so svojím manželom,“ dodala Davydovová pre AFP.

Príbeh dojčiacej matky, ktorú odtrhli od dvojmesačnej dcéry a ostatných malých detí, vyvolal v Rusku nebývalý rozruch. Petíciu za jej prepustenie podpísalo viac ako päťdesiattisíc ľudí. „Kauza má ohlas a v Kremli sú si toho vedomí,“ pripustil v utorok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov a sľúbil, že štátne vedenie celú záležitosť preskúma. Krátko nato vyšetrovatelia súhlasili so zrušením väzby pod podmienkou, že obvinená neopustí svoje bydlisko. Advokáti vzápätí ženu odviezli z moskovskej väznice Lefortovo do Viazmy.

Podľa zistení tajnej služby Davydovová vlani v apríli varovala ukrajinských diplomatov pred možnou ruskou intervenciou v Donbase. Ako sa kontrarozviedka k tejto informácii dostala, nie je známe. Hovorca kyjevskej diplomacie vyslovil podozrenie, že ruská tajná služba odpočúva ukrajinské veľvyslanectvo v Moskve.

Tam Davydovová údajne telefonovala po tom, čo si všimla, že vojenské kasárne v susedstve jej domu – kde sídli brigáda špeciálnych síl vojenskej rozviedky – sú prázdne. V autobuse mimovoľne začula jedného vojaka, ktorý do mobilu hovoril o „služobnej ceste“ po malých skupinách a v civile. Domyslela si, že jednotka bola zrejme vyslaná do Donbasu a rozhodla sa na to upozorniť Ukrajincov.

Ľudskoprávni aktivisti označili obvinenie Davydovovej z vlastizrady za absurdné. Opozičný poslanec ruského parlamentu Dmitrij Gudkov sa vyjadril, že obvinená nemohla vyzradiť žiadne tajomstvá, pretože k nim nemala prístup, a taktiež aj vzhľadom na oficiálny postoj Kremľa, podľa ktorého sa ruskí vojaci do konfliktu na Ukrajine nezapájajú. „Protirečí to zákonom i logike,“ konštatoval Gudkov pre rádio Echo Moskvy a svoj postoj vysvetlil: „Požiadal som ruské ministerstvo obrany o informáciu o prítomnosti našich vojakov na východe Ukrajiny. Odpovedali mi, že sú to nepodložené klebety. To znamená, že matku vychovávajúcu sedem detí chcú za šírenie klebety posadiť do väzenia na 12 až 20 rokov? Alebo ministerstvo obrany porušilo zákon a poslancovi Štátnej dumy klamalo?“

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina