Bosnianska polícia zasiahla kvôli vlajkám Islamského štátu

Špeciálne jednotky bosnianskej polície vo štvrtok prehľadali dedinu na severe krajiny, kde sa vraj v stredu objavili prápory radikálnej organizácie Islamský štát (IS), ktorá v Sýrii a Iraku kontroluje rozsiahle územia. Policajti podľa médií ale nikoho nezadržali, pretože symboly IS už boli odstránené.

05.02.2015 22:20
debata (5)

Miestna televízie FTV ukázala v stredu večer fotografie, na ktorých bolo vidieť čiernobiely prápor IS na dome. Zábery boli podľa televízie nadobudnuté v obci Gornja Maoča, neďaleko mesta Brčko, ktorá je známou baštou militantnej islamskej sekty vahábitov a v minulosti tam polícia už zasahovala niekoľkokrát.

Hovorkyňa špeciálnej zásahovej jednotky (SIPA) Kristina Jozičová uviedla, že pri príchode do dediny už vlajky Islamského štátu vyvesené neboli. Miestni ľudia podľa niektorých správ tvrdili, že vlajky vyvesili nejakí radikáli, ktorí k miestnym nepatria. Neskôr ich vraj zase dali dole a odišli.

Gornja Maoča zažila naposledy raziu bezpečnostných síl začiatkom roka 2012 po teroristickom útoku jedného z tamojších vahábitov na veľvyslanectvo Spojených štátov v Sarajeve. Útočník Mevlid Jasarević v októbri 2011 takmer hodinu strieľal na komplex ambasády USA z automatickej pušky, kým bol sám postrelený.

Bosnianske úrady vykonali koncom minulého roka niekoľko operácií proti vahábitom. Ich výsledkom bolo zatknutie 26 osôb podozrivých z príslušnosti k Islamskému štátu či iným džihádistickým skupinám v Sýrii a Iraku alebo z regrútovania ľudí v Bosne pre tieto skupiny.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vlajka #bosna #Islamský štát