Radikáli z Boko Haram zaútočili na mesto v Nigeri

Radikáli z nigérijských islamistických milícií Boko Haram v piatok napadli nigerské pohraničné mesto Bosso. Oblasť útokov tak v priebehu niekoľkých dní rozšírili už na území troch západoafrických štátov.

06.02.2015 15:00
Boko Haram, Nigéria, Kamerun Foto: ,
Radikáli z Boko Haram na snímke získanej z videa z 31. októbra 2014.
debata (1)

Po tuhých bojoch na nigérijsko-kamerunských hraniciach, ktoré trvali od utorka za účasti kamerunskej aj čadskej armády, sa radikáli v piatok údajne stiahli do nigérijského vnútrozemia, informovala agentúra AP.

Bojovníci milícií Boko Haram údajne nigerské mesto Bosso ležiace pri brehoch Čadského jazera napadli v piatok nad ránom. Po zhruba hodinovom boji s miestnou armádou sa ale stiahli. Počet prípadných obetí zatiaľ nie je známy.

V utorok radikáli napadli kamerunske prihraničné mesto Fotokol, kde zabili najmenej 100 ľudí a asi 500 ďalších zranili. Vypálili miestne kostoly i mešity.

V pohraničných oblastiach Nigeru aj Kamerune žijú okrem miestnych tisíce nigérijských utečencov, ktorí sa tam uchýlili zo strachu pred útokmi radikálov.

Povstanie islamistov, ktoré bolo až do nedávna obmedzené na severovýchod Nigérie, sa v posledných týždňoch začalo čoraz viac stávať bezpečnostným problémom pre celý región. Boko Haram sa totiž usiluje o vytvorenie takzvaného chalifátu, v ktorom by platilo právo šaría, a to na časti územia Nigérie, Nigeru, Kamerunu a Čadu. Dotknuté krajiny v týchto dňoch za prispenia Beninu dokončujú prípravy na vytvorenie medzinárodnej misie na boj s islamistami, ktorá by mala zahŕňať približne asi 7500 ľudí. Zastrešiť by ju mala Africká únia aj Organizácia spojených národov. Nigérijský parlament by mal účasť na misii schvaľovať v pondelok, čo podľa agentúry AFP môže súvisieť s načasovaním útoku na Bosso.

Islamisti z Boko Haram bojujú od roku 2009 proti centrálnej nigérijskej vláde. Vlani spáchala táto organizácia asi 100 teroristických útokov, pri ktorých zahynulo na 3000 ľudí. Pri násilnostiach pripisovaných Boko Haram za päť rokov prišlo o život už okolo 13 000 ľudí a podľa štatistík OSN kvôli nim bolo nútených opustiť svoje domovy asi 1,5 milióna obyvateľov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #radikáli #Niger #Kamerun