Azarov: Ukrajina je na rázcestí

Keď ho v minulosti ako ukrajinského premiéra vítali vo vlasti s chlebom a soľou, netušil, že o nejaký čas sa stane utečencom.

08.02.2015 18:00
Azarov Foto: ,
Bývalý ukrajinský premiér Mikola Azarov.
debata (252)

Mikola Azarov spoločne s exprezidentom Viktorom Janukovyčom a bývalým ministrom financií Jurijom Kolobovom, ktorí sa zdržujú v Rusku, sú na zozname osôb, o ktoré Kyjev požiadal Moskvu. Azarov bol podľa mnohých vždy viac ekonómom ako politikom. A neraz, ako sám tvrdí, sa jeho nielen odborné názory rozchádzali s postojmi prezidenta Janukovyča. Nakoniec minulý týždeň prehovoril po viac ako ročnom mlčaní. Bolo to pri príležitosti prezentácie jeho knihy Ukrajina na rázcestí.

„Pozrite, čo urobili. Nič dobré a to je nešťastie. V krajine musia vytvoriť dočasnú úradnícku vládu, kabinet technokratov. A pomôcť musí nielen Nemecko, Rusko, USA,“ povedal Azarov na adresu Kyjeva pred ruskými i zahraničnými novinármi v tlačovom stredisku novín Komsomolskaja pravda.

O vzruch sa pokúsil spravodajca ukrajinskej agentúry UNIAN Roman Cymbaľuk, ktorý podpichol Azarova zmienkou o „ruskom agresorovi dodávajúcom zbrane“ na juhovýchod Ukrajiny.

„Bolí ma, ak zabíjajú civilistov a to bez ohľadu na to, kde žijú. Na Ukrajine máme toľko zbraní, že, žiaľ, jeden druhého môžeme zabíjať ešte veľmi dlho. A ak ich dovážajú aj zo zahraničia, tak to len predlžuje utrpenie. Nazvali ste Rusko agresorom. Zapíšte si preto: 600 tisíc ton energetického uhlia sme dostali v decembri od Ruska. Ak by sa tak nestalo, tak to by pre Ukrajinu znamenalo energetický kolaps, pretože geniálna vláda s Litovčanmi a Gruzíncami spôsobila deficit vo výške 10 tisíc megawattov. A podľa vás agresor dodáva uhlie a nepripomína päťmiliardový dlh. Radšej mi povedzte, čo je to Severo-Krymský kanál. Veď ste úplne bez vody nechali Cherson. Je to do očí bijúce darebáctvo. Vari Litovčan (nový minister hospodárstva Abromavičius) rozumie ekonomike? Je vari Litva, z ktorej do zahraničia vycestovalo za prácou 500 tisíc obyvateľov a zarábajú si umývaním záchodov, príkladom rozvoja?,“ nezdržal sa ukrajinský expremiér.

Azarov o. i. konštatoval, že jedna z najbohatších a najviac prosperujúcich republík SNŠ dospela k súčasnému deštruktívnemu stavu vplyvom vonkajších síl. Podľa neho na Ukrajine panuje totálna propaganda.

„Obdobie nášho vládnutia sa dnes vykresľuje v čiernych farbách. Pritom skutočnosťou bol v tom čase 10 percentný rast HDP a to v období svetovej krízy. Je to vari málo? Alebo rast príjmov obyvateľstva 1,6 krát. Za posledné dva roky bola inflácia 0,5 percenta. Sú to vari dôkazy neprofesionality?,“ upriamil svoj pohľad na minulosť Azarov. V tejto súvislosti konštatoval, že normálny vývoj krajiny vždy zablokovali vnútorné a zahraničné destabilizujúce sily, ktoré sa spojili a uskutočňovali prevrat.

„Je to ako cez kopirák z rokov 2004 a 2013. Naivne som predpokladal, že moja demisia (január 2014 – poz. red.) vytvorí cestu ku kompromisu. Deštrukčné sily ho ale nepotrebovali. Chceli baranidlo proti Rusku,“ tvrdil ukrajinský expremiér. Podľa neho je nová ukrajinská vláda nelegitímna. Ako povedal, dostala sa k moci pomocou „ozbrojeného prevratu a jej činnosť sprevádzajú hrozné zločiny“. Podľa Azarova je treba zastaviť vojnu, vypracovať ústavu a uskutočniť skutočne slobodné a demokratické voľby.

Na otázku týkajúceho sa tlaku Ruska na Ukrajinu v súvislosti s európskou integráciou reagoval Azarov záporne. Na druhej strane, ako pripomenul, európsky komisár pre rozširovanie a politiku susedstva Štefan Füle dôrazne doporučoval Ukrajine, aby podpísala asociačnú dohodu. „Ani od Putina, ani od Medvedeva som nikdy nepočul, že ak podpíšete dohodu s EÚ, budete mať inú vládu a prezidenta. Ale od pána Füleho som často počul, že ak to nepodpíšete vy, tak to podpíše iná vláda,“ povedal Azarov.

Na otázku, či sa chce vrátiť do vlasti, povedal: „Nevrátim sa, kým bude na Ukrajine pri moci tento režim. Ibaže pod bodákmi sa nedá dlho vydržať a myslím si, že títo ľudia odtiaľ čoskoro odídu.“

© Autorské práva vyhradené

252 debata chyba
Viac na túto tému: #Azarov