Nielen Američanov strašia osýpky a veda

Americký doktor Eric Ball z Kalifornie sa cíti ako v 50. rokoch minulého storočia. "Je to veľmi frustrujúce. Nie je jednoduché pozerať sa na dieťa, ako trpí, keď sa tomu dalo jednoznačne zabrániť,“ vyhlásil Ball pre denník New York Times.

10.02.2015 08:30
debata (5)
Americký pediater Nelson Branco so svojím... Foto: SITA/AP, Eric Risberg
očkovanie, USA, Amerika, osýpky, vakcíny, vakcína, očkovanie, pediater, lekár, notebook Americký pediater Nelson Branco so svojím notebookom s nápisom Vakcíny zachraňujú životy.

Lekár hovorí o nákaze osýpkami, ktorá sa šíri po USA. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je prípadov už viac ako 100 a zaznamenali ich minimálne v 14 štátoch Ameriky.

Odmietanie očkovania

Doktor Ball nie je jediný, kto sa sťažuje. V decembri sa osýpky objavili v kalifornskom Disneylande. Prvou chorou bola podľa všetkého nezaočkovaná žena. Osýpky sú vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré sa šíri vzduchom. Prejavuje sa malými vyrážkami a vysokými teplotami. Približne 0,2 percenta prípadov sa končia smrťou. Toto číslo však môže byť oveľa vyššie, keď majú chorí iné zdravotné ťažkosti či trpia podvýživou.

Proti osýpkam existuje účinné očkovanie. V kalifornskom okrese Orange, kde ordinuje aj doktor Ball, však 50 až 60 percent detí v škôlkach nie je správne imunizovaných. Podľa New York Times 20 až 40 percent rodičov očkovanie odmieta z dôvodu presvedčenia.

"V žiadnom prípade to nedovolím, radšej nech vynechá celý polrok, akoby som ju mala dať očkovať,“ vyhlásila Crystal McDonaldová z kalifornského Palm Desert. Jej 16-ročnú dcéru poslali zo školy domov, keď zistili, že nemá očkovanie proti osýpkam.

Z nákazy sa rýchlo stala v USA aj politická téma. "Štát nevlastní deti,“ vyhlásil republikánsky senátor Rad Paul pre televíziou CNBC. Podľa politika je očkovanie prínosom, ale rodičov doň nie je možné nútiť.

"Je na rodičoch, aby zabezpečili očkovanie,“ tvrdí zase Jeb Bush, ktorý sa podobne ako Paul bude snažiť získať nomináciu strany v budúcoročných prezidentských republikánskych primárkach.

"Hnutie proti očkovaniu je v posledných rokoch v USA čoraz hlasnejšie a dobre financované. Je to jeden z hlavných dôvodov súčasnej nákazy osýpkami,“ reagoval pre Pravdu pediater Mark Schleiss z Minnesotskej univerzity.

Pretrvávajúce mýty v súvislosti s očkovaním sa odvíjajú aj od štúdie z roku 1998, ktorá spojila vakcínu MMR – proti osýpkam, mumpsu a ružienke – s výskytom autizmu. Je závery vedci vyvrátili, ale napriek tomu zostáva falošným tromfom antivakcinačných organizácií.

"Ich odkaz niektorí rodičia prijímajú a deti nedajú očkovať. Hnutie by sme mali brať vážne a vedecky vzdelávať už mladých ľudí,“ myslí si Schleiss.

"Väčšina rodičov nie je proti vakcínam,“ verí Daniel Salmon, zástupca riaditeľa Inštitútu pre bezpečnosť vakcín na Univerzite Johnsa Hopkinsa. "Existujú skupiny, ktoré sú otvorene proti očkovaniu. Nie je ich však až tak veľa. A potom sú tu organizácie, ktoré tvrdia, že im ide o bezpečnosť vakcín. To predsa chceme všetci. Pre laickú verejnosť však nie je jednoduché rozlíšiť medzi týmito internetovými skupinami a legitímnymi lekárskymi organizáciami,“ pripomína pre Pravdu potrebu vzdelávanie aj Salmon.

Nákaza aj v Nemecku

Nedostatočné očkovanie proti osýpkam však nie je v žiadnom prípade len záležitosť Spojených štátov. Nemecký Inštitút Roberta Kocha tvrdí, že krajina momentálne čelí najväčšej nákaze osýpkami od roku 2001. Podľa spravodajskej stránky Deutsche Welle za posledné štyri mesiace zaznamenalo Nemecko 375 prípadov ochorenia s výrazným nárastom nakazených v januári. Choroba pravdepodobne vypukla v októbri medzi žiadateľmi o azyl z Bosny a Hercegoviny a zo Srbska.

Hnutie proti očkovaniu je malé, ale hlasné

John Swartzberg
osýpky, USA, lekár, John Swartzberg John Swartzberg

"Rodičom je potrebné sťažiť odmietanie očkovania,“ vyhlásil pre Pravdu v súvislosti s nákazou osýpkami v USA John Swartzberg, špecialista na infekčné choroby a profesor medicíny na Kalifornskej univerzite v Berkeley.

Nakoľko je strach a neochota dať deti očkovať proti ochoreniam problémom americkej spoločnosti?
Hnutie proti očkovaniu predstavuje malú, ale veľmi hlasnú časť nášho obyvateľstva. Vnímam to tak, že k tomu prispieva niekoľko dôvodov.

Ktoré sú to?
Prvým je úspech očkovania proti chorobám. Dá sa povedať, že práve pre očkovanie sa ochorenia, ktoré s ním spájame, pomerne málo vyskytujú v spoločnosti. Väčšina rodičov sa s nimi nestretla. Znamená to, že nechápu, aké nebezpečné môžu byť tieto ochorenia. Ďalším dôvodom sú rôzne hodnoty, ktoré ľudia preferujú. Niektorí Američania si myslia, že je lepšie byť v spoločnosti takpovediac autonómnymi. Je to pre nich dôležitejšie ako výhody vyplývajúce z očkovania. Pre ďalších je zase neprijateľné, aby im spoločnosť prikazovala, že niečo musia robiť. Týka sa to Američanov, ktorí sa označujú za libertariánov (je pre nich dôležitá čo najširšie chápaná osobná sloboda a veria v malú úlohu štátu, poz. red.)

Ako komunikovať s odporcami očkovania?
V každom prípade, a je to aj postoj medicínskej komunity v USA, musí spoločnosť riešiť tento problém. Rodičom je potrebné sťažiť odmietanie očkovania. Napríklad tak, že neočkované deti budú mať sťažený zápis do školy. Ak rodičia odmietnu očkovanie, musia to nevyhnutne konzultovať s doktorom a byť poučení o rizikách. V súvislosti s tým by to mohol byť aj právny postih. Rodičia by mali byť podľa zákona zodpovední za to, keď ich neočkované dieťa niekoho nakazí.

Osýpky sa medzitým už stali aj politickou témou.
Priznám sa, že neviem, ako by sa to dalo docieliť. Mali by sme sa však vyhnúť tomu, aby bolo očkovanie politickým problémom. A predstavitelia sektora verejného zdravia by viac mali pracovať s novinármi a vedecky vysvetľovať situáciu. Škrípal som zubami, keď som v televízii CNN počul, že šírenie osýpok oživilo debatu o tom, či očkovať, alebo neočkovať. Aké to už len môže byť debata?!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #lekári #očkovanie #osýpky