Ukrajinská armáda začala ofenzívu pri Mariupole

Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že začala ofenzívu proti proruským separatistom pri východoukrajinskom prístave Mariupol. Povstalci naopak vyhlásili, že sa im podarilo úplne obkľúčiť ukrajinské vládne jednotky v oblasti strategického mesta Debaľceve.

10.02.2015 12:07 , aktualizované: 14:17
Ukrajina, Mariupol Foto: ,
Ukrajinskí vojaci vo vozidlách prechádzajú kontrolné stanovište pri meste Mariupol.
debata (327)

Podľa prezidenta Petra Porošenka navyše rebeli raketovým útokom zasiahli veliteľstvo ukrajinskej armády pre operácie na východe krajiny, ktoré sa nachádza v meste Kramatorsk.

Obe strany konfliktu sa zreteľne snažia získať maximálnu časť územia, aby si zabezpečili čo najsilnejšiu pozíciu pred plánovaným stredajším summitom o ukrajinskej kríze v bieloruskej metropole Minsk.

Ukrajinský prezident obvinil separatistov z útoku na armádne veliteľstvo a priľahlú obytnú štvrť, pri ktorom podľa neho v Kramatorsku utrpelo zranenia mnoho vojakov i civilistov. Miestne prokyjevské úrady uviedli, že zahynulo najmenej šesť ľudí a 15 ich bolo zranených.

Povstalci bojujúci s Kyjevom však popreli, že by nejaké strely na Kramatorsk vypálili, informovala agentúra Reuters. „Neurobili sme žiadne útoky žiadnym druhom zbrane namiereným proti Kramatorsku,“ citovala agentúra RIA Novosti predstaviteľa v ústredí rebelov v Donecku.

Turčynov je pri Mariupole

Azovský prápor, ktorý sa zúčastňuje na stretoch v oblasti Mariupolu, v utorok na sociálnych sieťach oznámil, že sa mu podarilo dobyť niekoľko dedín severovýchodne od spomínaného dôležitého prístavného mesta a zatlačiť rebelov bližšie k ruskej hranici.

Šéf ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov „je blízko Mariupolu, kde jednotky Národnej gardy prelomili nepriateľskú obranu a prešli do ofenzívy“, uviedla podľa agentúry Reuters rada v komuniké.

Hovorca ministerstva obrany proruskej samozvanej Doneckej ľudovej republiky Eduard Basurin to ale odmietol s tým, že boje v regióne pokračujú a povstalci neustúpili.

Basurin už v pondelok večer tiež vyhlásil, že separatisti úplne obkľúčili vládne oddiely brániace sa v centre dôležitej železničnej a cestnej križovatke Debaľceve a jej bezprostrednom okolí. Povstalci tvrdia, že mesto, o ktoré zvádzali s vládnymi jednotkami bitku posledných niekoľko týždňov, odrezali od kľúčovej dopravnej komunikácie. Podľa Kyjeva sa o príjazdovú cestu stále bojuje.

Ruská agentúra TASS v utorok napísala, že podľa OSN zostáva v meste Debaľceve, ktoré je bez dodávok elektriny a vody, asi 5-tisíc civilistov, prevažne rodín s deťmi a seniorov.

V Minsku sa majú v stredu stretnúť vodcovia Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka na rokovaniach o ukončení bojov na východnej Ukrajine.

Útok v Kramatorsku má najmenej troch mŕtvych a 15 zranených

Najmenej traja ľudia prišli v utorok o život a 15 bolo zranených pri raketovom útoku na východoukrajinské mesto Kramatorsk. Ako informoval ukrajinský prezident Petro Porošenko, jedna strela dopadla do oblasti obytných budov a druhá zasiahla centrálu vojenských operácií ukrajinskej armády. Medzi obeťami a zranenými sú civilisti aj vojaci.

„Hlavnú centrálu našich protiteroristických operácií zasiahla raketa Tornado. Druhý útok zasiahol obytnú zónu Kramatorska,“ povedal prezident parlamentu v Kyjeve. Mesto Kramatorsk, ktoré je v rukách vlády, sa nachádza asi 50 kilometrov od frontových línií. Mesto bolo centrom bojov do júla minulého roku, separatisti sa však potom z oblasti stiahli. Strely boli podľa miestnej samosprávy odpálené od mesta Horlivka, ktoré je pod kontrolou proruských povstalcov.

327 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Oleksandr Turčynov #Mariupol #Debaľceve