Tajné služby: V Sýrii a Iraku bojuje 20-tisíc cudzincov

Približne 20-tisíc cudzincov z 90 krajín bojuje podľa najnovších odhadov amerických tajných služieb v Iraku a Sýrii pod vlajkou radikálnej organizácie Islamský štát. Asi 3 400 z nich pochádza zo západných krajín.

11.02.2015 09:02
debata (10)

Len z USA sa pokúsilo do oblasti bojov vycestovať asi 150 ľudí, niektorých z nich sa podarilo úradom zatknúť na ceste, ďalší v bojoch zomreli. Niekoľko desiatok sa vraj stále aktívne zapája do konfliktu.

V polovici januára odhadovali americké tajné služby počet zahraničných bojovníkov v Sýrii a Iraku na 19-tisíc.

Počet zahraničných bojovníkov, ktorí sa zapojili do bojov v radoch islamských radikálov je podľa Nicka Rasmussena, šéfa amerického Národného protiteroristického strediska, bezprecedentný. Zďaleka vraj presahuje počet cudzích štátnych príslušníkov, ktorí sa zúčastnili alebo ďalej zúčastňujú konfliktov v Afganistane, Pakistane, Jemene alebo Somálsku.

Západné tajné služby sa obávajú, že sa bojovníci Islamského štátu vrátia späť do svojej vlasti v Európe či USA, aby organizovali teroristické útoky. V januári uverejnil Islamský štát video, na ktorom vyzval „osamelých vlkov“, aby páchali atentáty na Západe, Podobnú výzvu zverejnila nedávno aj jemenská odnož siete Al-Kajdá.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #bojovníci