EÚ rozšíri sankčný zoznam. Dohoda z Minska to neovplyvnila

Európska únia v pondelok pridá na svoj sankčný zoznam mená, na ktorých sa už zhodli ministri zahraničných vecí členských krajín. Novinárom to vo štvrtok počas summitu EÚ v Bruseli povedali diplomati, podľa ktorých sa o zrušenie tohto už skôr schváleného kroku v zásade nehovorilo ani napriek zdržanlivo kladnému hodnoteniu nočnej dohody o prímerí uzatvorenej v Minsku.

12.02.2015 17:00 , aktualizované: 22:51
Summit EÚ, Brusel, Ukrajina, Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s britským premiérom Davidom Cameronom.
debata (101)

Ministri zahraničia EÚ tento pondelok potvrdili zámer rozšíriť zoznam osôb a organizácií, ktorým zmrazia majetok a zakážu vstup na územie Únie o ďalších 19 ľudí z Ruska i Ukrajiny a deväť právnických osôb.

Publikáciu, a teda nadobudnutie platnosti tohto rozhodnutia, ale pozdržali o týždeň práve preto, aby neohrozovali rokovania v Minsku.

Personálne sankcie sa pred pondelkovým rozšírením zatiaľ týkajú 132 osôb a 29 organizácií, mená sa na zozname ocitli pre podiel na porušovaní územnej celistvosti Ukrajiny.

Na summite EÚ v Bruseli sa rokuje najmä o ukrajinskej kríze

Hlavným bodom programu summitu sa po nočnom rokovaní v Minsku stal najnovší vývoj ukrajinskej krízy a vzťahov s Ruskom.

Prečítajte si aj komentár Peter Javůrka Podmienečný mier.

Európski politici, vrátane Merkelovej, boli totiž pri príchode na summit opatrní a zdôrazňovali potrebu vyčkať, ako sa dohoda z Minska prejaví priamo na východe Ukrajiny. V Minsku Merkelová a Hollande od stredajšieho večera rokovali s prezidentmi Ruska a Ukrajiny Vladimirom Putinom a Petrom Porošenkom.

Porošenko je hosťom summitu počas štvrtka, premiérov a prezidentov krajín EÚ oboznámi so svojím pohľadom na najnovší vývoj. Na samotnej diskusii na summite sa už však zúčastniť nemôže.

Porošenko: Ukrajina navrhovala v Minsku okamžité prímerie

Ukrajina presadzovala na nočnom rokovaní v Minsku okamžité prímerie na východe Ukrajiny bez akýchkoľvek podmienok, povedal v Bruseli novinárom ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Druhá strana“ podľa neho nebola pokoju zbraní naklonená a žiadala najmenej 72 hodín. Rokovania nakoniec priniesli dohodu o prímerí, ktoré sa začne o polnoci zo soboty na nedeľu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na Summite... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Petro Porošenko, Donald Tusk, Brusel, Belgicko, Summit EÚ Ukrajinský prezident Petro Porošenko na Summite EÚ.

„Bezprostredne po podpísaní dohody (…) Ruskom podporovaní teroristi začali ofenzívu,“ vyhlásil Porošenko. Minské rokovania označil za „veľmi dlhé a veľmi komplikované“. Komplikované podľa neho bude aj skutočné presadenie uzavretej dohody. Z posledných 72 hodín vraj Porošenko spal len dve.

Podľa ukrajinského prezidenta je teraz potrebné udržať tlak, aby boli sľuby z Minska skutočne naplnené, vrátane stiahnutia ťažkej techniky a cudzích vojakov z ukrajinského územia aj kľúčového uzatvorenia hranice. „Dúfam, že v efektívnej koordinácii s našimi partnermi dosiahneme výsledok,“ dodal.

Nová dohoda z Minska podľa Porošenka zvyšuje „úroveň zodpovednosti“ za splnenie sľubov. Ukrajina podľa neho k plneniu dohody pristupuje zodpovedne.

Na programe sú aj terorizmus a grécke dlhy

Druhou významnou témou, ktorá sa na program schôdzky dostala v januári po teroristických útokoch v Paríži, je reakcia EÚ na teroristickú hrozbu.

Grécky premiér Alexis Tsipras hovorí s... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Summit EÚ, Brusel, Ukrajina, Grécky premiér Alexis Tsipras hovorí s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

Veľa sporov pri tejto téme diplomati nečakajú, dopredu pripravené závery zdôrazňujú potrebu lepšej spolupráce členských krajín, ktoré nesú hlavnú zodpovednosť za bezpečie svojich občanov.

Mali by sa preto lepšie využívať európske inštitúcie ako je Europol či Eurojust. Diskusia sa povedie napríklad o lepšom či „plnšom“ využití existujúcich pravidiel schengenského priestoru bez hraničných kontrol.

Na predsedu europarlamentu Martina Schulza bude summit apelovať, aby parlament nebránil prijatie teraz zablokovanej smernice týkajúcej sa výmeny informácií o pasažieroch leteckých spojov.

Treťou témou, ktorá podľa pôvodných predstáv mala byť jedinou náplňou schôdzky, je situácia hospodárskej a menovej únie. Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem by mal informovať o stave rokovaní s gréckou vládou okolo jej rozhodnutia opustiť záchranný program a snáh o zmenu podmienok riešenia vysokého zadlženia krajiny. (Čítajte viac v článku Grécky premiér prišiel na summit EÚ sebavedomý, napriek krachu rokovaní.)

101 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Grécko #Brusel #Angela Merkelová #Francois Hollande #summit EÚ #Ukrajina #Petro Porošenko