Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN má sťažiť financovanie IS

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov vo štvrtok zakázala obchod so starožitnosťami z vojnou zmietanej Sýrie, pohrozila sankciami každému, kto bude kupovať ropu od Islamského štátu (IS) ako aj Frontu an-Núsra naviazanému na organizáciu al-Kajdá a vyzvala štáty, aby prestali s vyplácaním výkupného.

12.02.2015 19:10
debata (6)

Pätnásťčlenná rada jednomyseľne schválila rezolúciu navrhnutú Ruskom, ktorá je legálne záväzná a dáva rade právomoc vynucovať rozhodnutia ekonomickými sankciami. Neoprávňuje však na použitie vojenskej sily.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová vyjadrila poľutovanie nad tým, že rada nebola schopná ukázať rovnakú jednotu aj pri predchádzajúcich snahách o ukončenie štvorročnej občianskej vojny.

Bezpečnostná rada OSN je v prípade sýrskeho konfliktu dlhodobo v patovej situácii, pričom spojenci Damasku Rusko a Čína vetovali už viaceré rezolúcie v tomto smere. Štvrtková rezolúcia okrem zákazu obchodu so sýrskymi starožitnosťami potvrdila aj zákaz predaja irackých artefaktov starý asi desať rokov.

Z novembrovej správy OSN vyplýva, že nie je jasné, koľko peňazí IS predajom starožitností získava. Príjem z predaja ropy sa podľa jej odhadov z novembra pohyboval od 846-tisíc do 1,6 milióna dolárov za deň a výkupného približne 96-tisíc až 123-tisíc dolárov za deň.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #rezolúcia OSN #Islamský štát