Grécky premiér prišiel na summit EÚ sebavedomý, napriek krachu rokovaní

Grécky premiér Alexis Tsipras sa vo štvrtok prvýkrát v novej funkcii predsedu aténskej vlády stretol s lídrami Európskej únie a napriek doteraz neúspešným rokovaniam o zmene splácania obrieho dlhu svojej krajiny hýril úsmevmi a sebavedomím.

12.02.2015 22:20
Summit EÚ, Brusel, Belgicko, Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras a írskym premiérom Endom Kennym a talianskym kolegom Matteom Renzim.
debata (20)

Štyridsaťročný ľavicový politik sa ani slovom nezmienil o krachu rokovaní ministrov financií eurozóny, ktoré sa skončili fiaskom vo štvrtok nad ránom, a novinárom jednoducho oznámil, že nastal čas zmeniť doterajšiu politiku.

Veľmi vrelo sa potom v sídle únijných summitov privítal s väčšinou ostatných účastníkov vrcholnej schôdzky, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Tsipras na summit EÚ dorazil v dobrej nálade. V neformálnom oblečení, s rozhalenkou a ležérne omotaným šálom okolo krku potom pred reportérmi zvolil v anglicky vyslovenom krátkom prejave veľmi zmierlivý tón. „Potrebujeme nájsť riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým stranám,“ povedal.

V rokovacej sále potom všetci sa zvedavosťou sledovali jeho prvé stretnutie s Merkelovou, ktorá je v EÚ jednou z najväčších ochrankýň tvrdého postoja voči Aténam. Berlín neochvejne trvá na tom, že Grécko by malo plniť svoje záväzky a nechce pripustiť odpis časti gréckeho dlhu, ktorý chce presadiť tamojšia ľavicová vláda.

Vzájomný názorový konflikt sa ale navonok nijako neprejavil: Tsipras pristúpil ku kancelárke so širokým úsmevom a tiež ona vyzerala napriek únave z dlhého nočného rokovania v Minsku natešene.

Ešte vrelejšie prijatie grécky premiér dostal od svojho talianskeho kolegu Mattea Renziho, s ktorým zdieľa nechuť k prísnym úsporným opatreniam: padali dokonca bozky na líca.

Naopak, chladnejšie sa s novým kolegom pozdravili napríklad britský premiér David Cameron či fínsky premiér Alexander Stubb, ktorý do Grécka odkázal, že sľuby sa musia plniť a že Fínsko s jeho požiadavkami začína strácať trpezlivosť.

Ministri financií eurozóny sa v noci na štvrtok nedokázali s gréckym kolegom Janis Varufakisom dohodnúť na záverečnom vyhlásení ani na pokračovaní rozhovorov pred novým rokovaním naplánovaným už na pondelok.

Obrúsiť hrany vzájomných nezhôd sa môžu politici pokúsiť teraz, aj keď podľa pôvodného plánu šéfa Európskej rady Donalda Tuska by sa o podstate problému hovoriť nemalo. Diplomati však očakávajú, že nezostane len pri tom, že by šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem zoznámil premiéry s postupom rokovaní a túto tému predsa len príde na pretras.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #summit EÚ #Alexis Tsipras